Звідки РФ запускає дрони з території Білорусі? / фото Беларускі Гаюн

Моніторингова група "Беларускі Гаюн" проаналізувала дані очевидців і систематизувала інформацію про запуск Росією іранських дронів-камікадзе з території Білорусі.

Як говориться в Телеграм-каналі розслідувачів, єдине місце в Білорусі, де можуть таємно запускати дрони — це білоруська частина Чорнобильської зони.

"Аналіз дозволив сильно звузити коло пошуку. Ми дійшли  висновку, що якщо дрони-камікадзе дійсно запускаються з РБ, то є одна територія, де це може відбуватися — білоруський сектор відчуження ЧАЕС (Поліський радіаційно-екологічний заповідник)", - зазначили в моніторинговій групі.

Відео дня

Вони пояснили, що це місце було обране з кількох причин окупантами: це закрита територія, там нікого немає, крім охорони, і є місця, де не ловить навіть мобільний зв'язок.

Звідки Росія може запускати дрони з території Білорусі

"Беларускі Гаюн" проаналізував супутникові знімки і визначив кілька зон, на яких помітні зміни на місцевості.

  • с. Уласи - це село в самій глушині в Хойнікському районі всього за 4,5 км від кордону з Україною. Там, судячи зі знімків, з'явилися протоптані доріжки, трохи розчищені дороги для проїзду і, ймовірно, вирубані кущі.
  • с. Кожушки - також село в Хойнікському р-ні. Поруч чітко видно нові дороги, а значить, там стала часто їздити техніка.

Роль Білорусі у війні проти України

Раніше сьогодні, 25 жовтня, в Києві та області оголосили повітряну тривогу. Як повідомили у Повітряних силах ЗСУ, росіяни запускали дрони-камікадзе "Шахед" з території Білорусі.

20 жовтня Генштаб ЗСУ повідомив, що на територію Росії та окуповану територію України прибули іранські радники та інструктори з дронів-камікадзе Shahed-136.

Незабаром з'явилася інформація, що іранських інструкторів з дронів-камікадзе перемістили з окупованої території України до Білорусі.

Нагадаємо, Лукашенко з перших днів повномасштабного вторгнення РФ в Україну дозволив Росії запускати ракети з території Республіки Білорусь. Прямої участі білоруських військ у війні проти нашої країни не зафіксовано.

Вас також можуть зацікавити новини: