Російські журналісти з'ясували про вербування найманців для "відряджень" на Донбас /фото REUTERS

Російські журналісти з'ясували про підготовку нових загонів для підтримки бойовиків на окупованих територіях Донецької та Луганської областях. У Російській Федерації активно вербують найманців для "відряджень" на Донбас.

Про це йдеться в розслідуванні видання Meduza.

Відзначається, що журналісти поспілкувалися з колишніми учасниками спецпідрозділів армії та спецслужб РФ, бойовиками приватної військової компанії "Вагнер", організації "Союзу добровольців Донбасу" та вербувальниками.

Відео дня

Вербувальники розповіли, що підбором найманців почали займатися ще три місяці тому, а в останні тижні "особливо активізувалися". При цьому вони розповіли, що бойовиків вербують як в РФ, так і в псевдореспубліках.

Читайте такожЗеленський висунув вимоги щодо ситуації на ДонбасіУ свою чергу найманці зазначили, що вербувальники не називають суму винагороди та мету операції, але представляються співробітниками Міноборони РФ. Одному з бойовиків заявили, що ціль - "йти звільняти Новоросію".

У статті зазначено, що багато найманців відмовляються від такої роботи. Вони сумніваються, що братимуть участь в масштабних боях. На їхню думку, швидше за все, їх хочуть направити на охорону промислових об'єктів на окупованих територіях Донбасу або для боротьби з "бандитизмом".

За словами одного з колишніх бойовиків "Вагнера", восени йому запропонували їхати воювати в Україну за 240 тисяч рублів на місяць (88 тисяч гривень, – ред.). Тренуватися треба було на військовій базі під Ростовом-на-Дону, але вербувальник спочатку не хотів говорити, куди планують відправити найманців.

"Туди просто не хочуть їхати, тому що там (українська, – ред.) регулярна армія: проти неї дуже складно воювати. Якщо є регулярна армія, то втрати будуть дуже великими", - заявив екс-бойовик.

Крім того, журналісти з'ясували, що в самопроголошених республіках "ДНР" та "ЛНР" вже створили перші підрозділи найманців – так звані "бригади Дирлевангера". До них увійшли колишні в'язні.

Читайте такожДумавши про майбутню батьківщину: ЗМІ дізналися деталі про вбитого снайпером бойовиків бійця ЗСУ"Ті, хто формуються в Луганську, сиділи. А потім раптово опинилися в цьому загоні. Це реально кримінальники, до того ж люди в серйозному віці (від 45 років). Через два тижні після перебування в розташуванні частини їм дали косар гріна (тисяча доларів, – ред.) і вони зараз: дивляться плазму, стають на речове забезпечення, отримують форму. Їм поки все подобається. Вони реально вважають, що скоро "танки на захід" та "біля Ла-Маншу зустрінемося", - йдеться в повідомленні.

За даними видання, російські рекрутери планували залучити 120 найманців з бойовим досвідом.

Варто відзначити, що журналісти не вказали жодного реального імені або посади співрозмовників.

Як раніше повідомляв УНІАН, за даними української розвідки, російсько-окупаційні війська обладнають нові основні та запасні вогневі позиції біля лінії розмежування на Донбасі. Крім цього бойовики озброюються важкою технікою: танками, мінометами й гаубицями.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов заявив, що біля кордонів України на відстані 200 кілометрів перебувають 122 тисячі російських військових, а на відстані 400 кілометрів - 143,5 тисячі.

Вас також можуть зацікавити новини: