Щоб зробити Харків непридатним до життя, росіянам достатньо пройти відносно небагато / фото president.gov.ua

Росіяни зрозуміли, що можуть створити Україні великих проблем, перетворивши Харків та Суми на непридатну для цивільного життя сіру зону. Однак наступ тут все одно є лише відволікаючим маневром, заявив в ефірі каналу "Еспресо" ветеран російсько-української війни, майор Нацгвардії у відставці Олексій Гетьман.

Він наголосив, що наступальні дії ніколи не проводяться на одній ділянці фронту. Торік ЗСУ теж наступали на кількох окремих ділянках.

"Треба мати 2-4 напрямки наступу, якійсь з них головний. Може бути й два головних напрямки, якийсь відволікаючий, це теж звичайна тактика і доволі відома", – пояснив Гетьман.

Відео дня

З огляду на кількість задіяних сил, росіяни не мають змоги захопити Харків та, ймовірно, навіть не сподіваються на це, каже військовий експерт. За його словами, близькість Харкова та Сум до кордону робить їх зручною ціллю для перетворення на "сіру зону".

"Треба вміти ставити себе на місце ворога, щоб краще розуміти його дії. Я б у будь-якому випадку атакував Сумщину та Харківщину, намагався б підсунутися як можна ближче [до Харкова і Сум] і почав би обстрілювати з артилерії, щоб завдати максимальної шкоди", – каже Гетьман. 

На його думку, відволікаючи на цей напрямок українську армію та увагу суспільства в цілому, росіяни спробують завдати основногу удару на півдні або на Донбасі.

Битва за Харків: останні новини

Як писав УНІАН, Україна таємно перекинула бригади під Харків перед російським наступом. Ще до того, як росіяни здійснили другу спробу прорватися до Харкова, їхні скупчення біля кордону почала обстрілювати артилерія.

Разом з тим Україна продовжує активно розбудовувати лінію оборони на Харківщині. За словами очільника області Олега Синєгубова, будівництво йде швидкими темпами.

Вас також можуть зацікавити новини: