Ягун оцінив загрозу відкриття нового фронту з боку Білорусі / скріншот

Сценарій, за якого Росія відкриє новий фронт з боку Білорусі не є ймовірним. Таку думку висловив генерал-майор запасу СБУ, екс-заступник голови СБУ Віктор Ягун.

"Поки є Лукашенко при владі, то наступу з білоруської сторони можна не очікувати. Не тому, що Лукашенко такий "лагідний" до України, а тому, що йому це економічно невигідно. Він розуміє, що вступ Білорусі у війну, це для нього величезні безпекові втрати. Він може виставити не більше 50 тис. війська, а ще 50 тис. якихось силовиків, які можуть бути у другому чи третьому ешелоні. А 100 тис. – ні про що, це можливість захоплення одного населеного пункту чи одного району", – сказав він в ефірі телеканалу "Еспресо".

Він наголосив, що у такому випадку в України зʼявиться можливість бити по білоруських підприємствах нафтопереробного комплексу. 

Відео дня

"Буде дестабілізація ситуації у самій Білорусі, коли туди поїдуть гроби. Це не Росія, яка сприймає будь-яку кількість втрат. Білорусь ментально ближча до України. І білоруси запитають: для чого ми воюємо з Україною і для чого нам ці гроби у наших селах? Лукашенко це все добре розуміє, тому буде відтягувати до кінця", – продовжив Ягун.

Проте, за його словами, Лукашенко все ж пішов на один крок – дозволив рекрутинг до лав армії РФ на території Білорусі для колишніх військовослужбовців, які пройшли службу у силових структурах або армії.

"Рекрутинг йде фактично відкрито, але це єдине, на що він погодився. Все решта – фантастика. Нема там ні сил, ні засобів, ні можливостей", – констатував генерал-майор СБУ.

Загроза нового наступу з півночі

30 травня зʼявилася інформація про те, що у Міністерстві з надзвичайних ситуацій Білорусі заявили, що Гомельська область готова до переведення на воєнний час. У південно-східному регіоні відпрацювали низку елементів готовності МНС і формувань цивільної оборони до переведення до дій у воєнний час. 

Водночас The New York Times випустило матеріал, в якому заявило, що наступ РФ із півночі може довести українські війська до межі. Росія продовжує нарощувати сили проблизу північно-східного кордону України. Аналітики кажуть, що наступ у Харківській або Сумській областях може довести українські війська до межі і дозволити Росії прорватися.

Вас також можуть зацікавити новини: