РФ не підірве дамбу Каховської ГЕС, заявив Жданов / фото wikipedia

Росіяни ніколи не підірвуть дамбу Каховської гідроелектростанції (ГЕС) у Херсонській області.

Військовий експерт Олег Жданов назвав три головні аргументи.

"Вони постраждають більше самі: правий берег річки Дніпро набагато вище, ніж лівий. Якщо ми будемо перебувати на правому березі, нам абсолютно нічого не загрожує. А ось лівий берег більш рівнинний, і там можуть бути досить великі затоплення. Починаючи від Каховки, Нової Каховки і туди далі. Ось це все може бути затоплено хвилею", – заявив він.

Відео дня

Чому росіяни не підірвуть дамбу Каховської ГЕС: дві причини

Крім того, як додав Жданов, внаслідок підриву дамби без води залишиться тимчасово окупований Росією Крим:

"Каховська ГЕС тримає рівень води в річці Дніпро для наповнення Північно-Кримського каналу. Тобто, якщо у річці Дніпро падає рівень, Крим залишається без води".

Також, експерт зазначив, що гребля впливає на рівень води у Дніпровському водосховищі, яке використовується для охолодження реакторів Запорізької АЕС.

"Вони, виходить, будуть сидіти на розпеченій сковорідці, проблема буде в охолодженні реакторів... Реактор не може бути без системи охолодження, він плавиться, і оплавлення може призвести до неконтрольованого викиду радіації".

Росіяни замінували дамбу Каховської ГЕС

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські військові замінували дамбу та агрегати Каховської ГЕС.

Радник голови офісу президента України Михайло Подоляк зазначив, що Росія готує техногенну катастрофу:

"Справжній "план Суровікіна" по Каховській ГЕС: 1. Мінування дамби і трансформаторів. 2. Примусове вивезення українців, переселення нелояльного населення в РФ. 3. Затоплення території, щоб зупинити контрнаступ і перекрити власний відступ".