Журналіст не виключив російської провокації на Донбасі / REUTERS

Росія навряд піде на відкрите вторгнення в Україну, проте може влаштувати збройну провокацію на Донбасі.

Про це заявив британський журналіст, закордонний кореспондент The Guardian Люк Гардінг, який раніше чотири роки прожив у Москві, пише "Апостроф".

Говорячи про ймовірність повномасштабного наступу РФ на Україну, журналіст засумнівався в такому розвитку подій.

Відео дня

"На мою думку, у Києві нічого не буде, але на Донбасі може бути ескалація. Можливо буде спроба захопити Маріуполь. Харків, Одеса, Київ – складно. Але Маріуполь прифронтове місто, 15 хвилин їзди та й усе", - каже він.

"Мені здається, він може щось зробити під прапором "ДНР", мовляв, це не російські війська, а громадянська війна. Для Путіна це привабливіший варіант. І можна буде побачити такий сценарій, ескалацію війни на Донбасі. І, можливо, не анексія, але Путін може визнати "ДНР" та "ЛНР" як легальні держави", - додав Гардінг.

Читайте такожРосійський адвокат назвав єдиний спосіб зупинити Путіна й агресію РФ

Він також висловив переконання, що російська Держдума визнає "незалежність" окупованих районів Донбасу. Говорячи про санкції, які можуть запровадити проти РФ у разі повномасштабного нападу на Україну, журналіст засумнівався, що вони допоможуть.

"Розумієте, є Лондонград, не Лондон, а просто Лондонград. Є дуже багато російських олігархів, які купили там майно, їхні діти навчаються в Оксфорді чи елітних британських школах. І Борис Джонсон, навіть його вечірки, дуже багато російських олігархів відвідують його особисті вечірки. І тому, як на мене, не дуже серйозно те, що він говорить зараз щодо санкцій та відповіді силою на російську агресію", - каже він.

Як повідомляв УНІАН, 28 січня генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявив, що Росія продовжує збільшувати кількість військ біля кордонів України. При цьому він уточнив, що НАТО не відправлятиме свої війська в Україну у разі нового російського вторгнення.

Після цього міністр оборони Олексій Резніков заявив, що РФ стягнула до кордонів України близько 130 тисяч військових - з урахуванням морського і авіаційного потенціалу.

Країни Заходу попередили РФ, що в разі масштабного вторгнення її військ в Україну, введуть проти Росії серйозні санкції.

Своєю чергою в РФ запевняють, що не мають наміру посилювати агресію проти України.