Міномети "Молот" виведуть з експлуатації / фото УНІАН

Міністерство оборони України вирішило повністю вивести з експлуатації міномети вітчизняного виробництва калібру М120-15 "Молот", при використанні яких військовослужбовці в рядах Збройних сил неодноразово отримували травми від вибуху хв.

Про це повідомляє прес-служба Міноборони України.

Міноборони, проаналізувавши негативний досвід закупівлі мінометів вітчизняного виробництва, досконало вивчило стан наявних розробок нових зразків мінометів та здійснює їх закупівлю після проведення повного комплексу випробувань та прийняття на озброєння Збройних сил України.

Відео дня

«Це підтверджується закупівлею мінометів калібру 60 міліметрів вітчизняного виробництва МП-60. На цей час у ЗС України прийняте рішення щодо припинення експлуатації мінометів калібру 120 мм М120-15 «Молот», з початку лютого 2020 року тривають державні випробування міномету калібру 120 мм, розробленого в рамках виконання дослідно-конструкторської роботи УПІК-120», - сказано у повідомленні.

Зазначається, що випробування спрямовані на усунення виявлених конструктивних, виробничих та експлуатаційних недоліків, впровадження новітніх технологічних рішень тощо, і завершаться до кінця поточного року.

Читайте такожУкраїнські військові почали випробування нового міномета МП-120

Разом з тим у прес-службі наголосили, що Генштабом ЗС України, в умовах потреби у закупівлі мінометів калібру 120 мм, визначено закупівлю мінометів калібру 120 мм, а саме міномету ЕМ-120 виробництва компанії EMCO, Республіка Болгарія, який відповідно до класифікатору НАТО має номенклатурний номер (NSN) 1015-50-000-8884 і є аналогом міномету 2Б11, який перебуває на озброєнні Збройних сил України.

Запевняється, що у Міноборони запроваджено відкриту переговорну процедуру одночасно з усіма зареєстрованими у реєстрі виробниками продукції, робіт і послуг оборонного призначення, закупівлі яких становлять державну таємницю відповідними наказами Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Міномет "Молот": історія інцидентів

120-мм міномет М-120-15 "Молот" - аналог радянського 120-мм міномета 2Б11, в 2015 році розроблений фахівцями ВАТ "Завод" Маяк", що входить до складу "Укроборонпрому". Тоді держконцерн знаходився під контролем екс-нардепа від " Народного фронту" Сергія Пашинського.

Тільки за період з 2016 по 2018 рік у Збройних силах України зафіксовано 13 фактів розриву 120 мм мінометів. З них дев'ять випадків сталися зі скандально відомими мінометами "Молот".

Раніше прокуратура не знайшла порушень у виробництві мінометів "Молот". Варто відзначити, що 23 вересня 2018 року двоє українських військовослужбовців отримали тілесні ушкодження в результаті вибуху міни в каналі ствола міномету на території однієї з військових частин в Донецькій області.