"Кинджал", за твердженням ЗМІ, сам прямував до Patriot, щоб його вразити / фото Defense Express

У ніч на 4 травня в небі над Києвом за допомогою ППО Патріот була знищена російська гіперзвукова ракета "Кинджал". Це перший випадок перехоплення такого типу повітряної цілі, зазначили у ВПС України. 

Майстерність українських ППО зруйнувала ще один міф про "аналоговнєтну" зброю росіян. Адже виявилося, що "Кинджал" - це всього лише підвісний "Калібр", і від гіпезвукової ракети у нього тільки швидкість на початковому етапі після зльоту. Та й для самих росіян підтверджене збиття їхніх "Кинджалів" було ударом. Мабуть, тому вони запустили брудний пропагандистський фейк, що система Патріот насправді знищила якусь іншу стару радянську ракету. 

ЗРК Патріот - їхнє використання в Україні

Патріот - ППО багатьох натівських країн (Німеччини, Греції, Нідерландів, Іспанії). Україна тривалий час просила у Заходу умовно "прикрити своє небо" від російських ракет і БПЛА за допомогою західних установок. І ось, у грудні-місяці, справа зрушила з місця. Напередодні Нового року США оголосили про передачу однієї батареї для ЗСУ, далі до допомоги приєдналися й інші союзники Сполучених Штатів. 

Відео дня

Зараз Вашингтон і геть стверджує, що націлений в першу чергу забезпечити Україну якісними ППО / ПРО. 

Наразі в Україні присутні три дивізії (батареї) цього комплексу. З відомих причин, їхнє місце розташування не розкривають, але протягом останніх повітряних атак українські протиповітряні сили збивали над Києвом 90-100% від випущених Росією ракет, що наштовхує на думку, що ППО Patriot разом з іншими передовими системами розміщені біля столиці. Що не дивно, оскільки Київ був і залишається головною мішенню усіх масованих ударів РФ. 

Ймовірно, це розуміють і в Росії, тому останні ворожі ракетні і дронні удари багато експертів (та й самі військові) пов'язують з пошуком Patriot. А нещодавно видання CNN, описуючи збиття того самого "Кинджала", заявило, що Москві вдалося нібито запеленгувати специфічні сигнали американського ЗРК. Але українські зенітники випустили кілька ракет з установки Patriot під різними кутами і таким чином перехопили російську ракету. 

twitter.com/oleksiireznikov

ЗРК patriot - характеристики, що дозволили збити "Кинджал"

Петріот - не просто ППО, це комплекс (ПРО), що дозволяє перехоплювати в повітрі балістичні ракети. Він оснащений ракетами-перехоплювачами і високопродуктивною РЛС. Батареї вдається швидко привести у повну бойову готовність, вони здатні вести вогонь по декількох цілях одночасно, є досить маневреними і захищеними від перешкод.

До складу однієї дивізії / батареї входить: силова установка, РЛС станція (з радіусом дії від 150 км), пункт управління вогнем, пускові установки, комплекс антеною щогли і самі ракети.

Як відбувається знищення ракет противника? Після пуску ракети-перехоплювача її супроводжує до цілі станція РЛС. Коли ракета наближається до БПЛА або ракети росіян, активна головка самонаведення перехоплювача направляє її до цілі. Ракета ПАК-2 за рахунок неконтактного детонатора вибухає поруч з ракетою противника, а ПАК-3 (за рахунок прямої дії кінетичної енергії) призначена для влучання у боєзаряд балістичної ракети противника.

Характеристики ракет Patriot наступні: 

  • ракети-перехоплювачі: ПАК - 2 і ПАК-3;
  • кількість ракет в одній установці: 4 ПАК-2, 16 ПАК-3;
  • швидкість: 5 000 км/год;
  • максимальна висота ураження цілі: 20 км і більше;
  • довжина: 5,2 м;
  • діаметр: 25 см;
  • маса: 320 кг.

Як вже зазначалося вище, ЗРК Patriot зруйнував міф про гіперзвукову зброю ворога. У російських джерелах стверджується, що швидкість ракета "Кинджал" може розвивати до 10 Махів (близько 12 тис.км/год), а її дальність становить понад 2 тис. км. Щоправда, росіяни замовчують, що ці ракети, хоча і розганяються до гіперзвукових швидкостей за рахунок прискорювача, не можуть підтримувати таку швидкість постійно. 

Під час атаки "Кинджали", прямуючи по балістичній траєкторії, втрачають гіперзвукову швидкість. А Patriot, як відомо, покликані збивати саме балістичні цілі. 

Вас також можуть зацікавити новини: