ЗСУ випереджають ворога у битві  дронів / фото 108 ОБр Сил ТрО ЗСУ

Україна вирвалася вперед у використанні FPV-дронів. Однією з основних причин цього є діаметрально різні підходи до виробництва цієї зброї у двох воюючих державах, пише Forbes.

Автор публікації зазначає, що керівництво обох держав усвідомило критичну важливість дронів і виділяє багато ресурсів на цей напрямок. Виробництво FPV-дронів і в Україні, і в Росії вже вимірюється десятками тисяч на місяць і має всі шанси перевалити за мільйон одиниць за підсумками року.

Але підходи до виробництва дронів в Україні та Росії зовсім різні. В Україні це максимально децентралізована галузь, де Міністерство оборони закуповує безпілотники у десятків відносно невеликих виробників. Ба більше, в Україні навіть діє ініціатива, в межах якої кілька тисяч волонтерів збирають дрони просто у себе вдома у вільний від роботи час.

Відео дня

Тим часом у Росії система навпаки є максимально централізованою. Хоча і там є невеликі команди, які самостійно виготовляють дрони, їхні масштаби невеликі, а фінансують їх в основному за рахунок пожертв від громадян. Але основну масу тих десятків тисяч дронів, які отримує армія РФ, виготовляє лише одна компанія – так звана "Група Судоплатова". Саме вона отримала мільярди рублів з держбюджету на виробництво дронів.

"Централізація в радянському стилі може принести економію на масштабі. Але радянська система також мала величезні недоліки, і вони можуть лежати в основі драматичного падіння ефективності їхніх FPV", – пише Forbes.

Видання наводить статистику успішного застосування FPV-дронів, зібрану аналітиком Даніеле на основі опублікованих в мережі відео. Ця статистика наочно свідчить, що в останні місяці українці значно переважають росіян у кількості успішних ударів FPV-дронами по піхоті і техніці супротивника.

Червоним: успішні удари російських дронів по техніці ЗСУ. Синім: успішні удари українських дронів по техніці РФ / інфографіка tochnyi.info

Причина вражаюючої різниці полягає не у різній кількості доступних дронів (тут, схоже, приблизний паритет), а у їхній ефективності. І саме тут свою роль відіграє різниця підходів до виробництва дронів.

Як пояснили автору публікації численні експерти, на фронті постійно відбувається гра в "кішки-мишки" між дронами та системами радіоелектронної боротьби (РЕБ). Щоб заглушити безпілотник, РЕБ має працювати на тій же радіочастоті. 

Українці мають різноманітні дрони від десятків окремих виробників, тож ці дрони працюють на зовсім різних частотах. Натомість російська армія покладається майже виключно на дрони від "судоплатівців". Ці дрони максимально стандартизовані і працюють на одній частоті, тож українські системи РЕБ завжди знають, на якій частоті треба працювати, щоб заглушити російські дрони.

Як визнають російські "воєнблогери", дрони від "судоплатівців" успішно вражають цілі лише тоді, коли український РЕБ не працює з тієї чи іншої причини. Показово, що два танки "Абрамс", знищення яких святкувала кілька тижнів вся Росія, було вражено "кустарними" дронами від "волонтерів", а не тими, які купило Міноборони РФ у "судоплатівців".

"Наситивши діючу армію ударними БПЛА проекту "Судоплатов", можна пустити пил в очі вищому військово-політичному керівництву, але насправді минулої осені ефективність цих БПЛА різко впала через досить швидку адаптацію противника до фіксованої частоти, встановленої ​​виробником, і продовжує залишатися дуже низькою", – заявив російський експерт з дронів.

Крім того російські "воєнблогери" кажуть про повну відсутність взаємодії між російськими операторами дронів та операторами систем РЕБ. Тому чимало дронів росіяни втрачають через роботу власного ж РЕБу.

На додачу до всього цього російська система управління військами вибудована так, що за критику та повідомлення поганих новин військових та "воєнблогерів" карають. Через це нагору йдуть фальшиві звіти про те, що все чудово працює, у той час, коли держава витрачає гроші на малоефективну зброю.

Війна дронів в Україні: останні новини

Як писав УНІАН, у Росії визнали, що Україна досягла значних успіхів у модернізації свого дрона-бомбардувальника "Баба-Яга". Це окремий тип важкого вертолітного БПЛА з електродвигунами і потужною батареєю для збільшення дальності.

Тим часом на фронті стає дедалі менше російських дронів-розвідників "Орлан". Як пояснив експерт із радіотехнологій Сергій Бескрестнов ("Флеш"), цей розпіарений безпілотник морально застарів, тому росіяни все активніше використовують сучасніші моделі.

Вас також можуть зацікавити новини: