На фронті поменшало російських БПЛА "Орлан" / фото Міноборони РФ,  Facebook

На фронті стає дедалі менше російських безпілотників "Орлан". Про це розповів військовослужбовець, експерт із радіотехнологій Сергій Бескрестнов ("Флеш"). 

"Я можу сказати, по фронтах "Орланів" стає все менше. Тобто "Орлан" – це, скажімо так, вчорашній день. В нього є єдиний плюс, що це бензиновий, паливний, великий БПЛА, який може знаходитися в повітрі 15-18 годин, нести велике навантаження. Але як розвідник, наприклад, він морально вже старий. На зміну приходять SuperCam і Zala – це БПЛА нового покоління. Вони меншого розміру, працюють на електроприводі, можуть літати до 3-4 годин", – пояснив він в ефірі телеканалу "Київ24".

За його словами, всі розвідувальні безпілотники, які зараз літають над Одесою, Дніпром, Харковом чи Черніговом, – це на 99% SuperCam або Zala. Вони є менші за розміром і їх складніше фіксувати. Крім того, в них стоїть електродвигун, тож вони не мають теплового сліду.

Відео дня

"Вони на 100% теж зроблені з імпортних комплектуючих. Взагалі повністю, все імпортне. Нічого російського там немає", – наголосив Бескрестнов.

БПЛА у війні

Як і Україна, РФ активно застосовує дрони у розвʼязаній проти нашої держави війні. Безпілотники застосовуються для різних цілей – зкрема, розвідки та атак по українських містах.

Щодня російські загарбники випускають по Україні дрони-камікадзе іранського виробництва. Йдеться про "Шахеди". В ніч з 22 на 23 квітня українські захисники збили 16 ударних БпЛА типу Shahed-131/136.

За даними проекту UA War Infographics, з початку вторгнення у 2022 році росіяни випустили по Україні 5,1 тисячі дронів. Зазначається, що 4363 БПЛА було збито. Таким чином, частка збитих з 2022 року дронів становить 85%. 

Вас також можуть зацікавити новини: