Дональд Трамп, Владимир Путин / Reuters

До першої зустрічі з тоді ще новим президентом США російський автократ Володимир Путін був краще підготовлений, ніж Дональд Трамп. Тож американський лідер був фактично поставлений у невигідне становище під час першої розмови з ним у Німеччині.

Про це Комітету Палати представників з закордонних справ розповів колишній Держсекретар США Рекс Тіллерсон під час зустрічі з членами відомства, яка тривала сім годин. За його словами, як пише Washington Post, американська сторона розраховувала на коротку зустріч, на якій би Трамп і Путін просто обмінялися б люб’язностями. Але ситуація була роздута до глобальної двогодинної сесії, на якій обговорювалася низка геополітичних проблем. Деталі свідчень Тіллерсона виданню розповів співробітник Комітету.

Читайте такожТрамп приховував деталі своєї першої зустрічі з Путіним - WP

Відео дня

«Ми витратили багато часу на розмову про те, як Путін використовував будь-яку можливість, щоб просувати те, що він хотів. Була невідповідність у підготовці. І це призвело до нерівних умов на переговорах», - пояснив співрозмовник Washington Post.

Тіллерсон нечасто говорить про президента США після свого драматичного звільнення у березні 2018 року. Однак, тепер він поговорив про свою роботу з групою конгресменів й інших чиновників на запит голови Комітету республіканця Еліота Енджела. Трамп вже відреагував на свідчення свого колишнього соратника, заявивши, що він «був ідеально підготовлений до зустрічі з Володимиром Путіним».

«Ми дуже добре провели ті зустрічі», - наголосив президент США.

Видання нагадує, що на зустрічі президентів США і Росії у Гельсінкі з ними в кімнаті не було інших членів адміністрації. Розмова тривала сам на сам. Але на зустрічі в Гамбурзі Тіллерсон був присутнім. Тож під час зустрічі з членами Комітету з закордонних справ він дав рідкісні дані про деталі розмови Трампа з Путіним. Експерти сказали Washington Post, що нерівність у підготовці до розмови їх не дивує. Однак, це було досить ризиковано, зважаючи на великий досвід і кмітливість російського автократа.

Читайте також"Дурний, як камінь": Трамп розкритикував свого екс-держсекретаря Тіллерсона

«Путін дуже хитрий суперник, який робить свою справу вже 20 років. Зустріч у Гамбурзі тепер здається схожою на втілення його заповітної мрії. Це була фривольна закулісна розмова з президентом США», - сказав експерт Carnegie Endowment for International Peace Ендрю Вайсс.

В минулому Трамп применшував значення підготовки, стверджуючи, що його інстинкти й здатність відчувати ситуацію гарантують успішність зустрічей.

«Не думаю, що мені потрібно дуже готуватися. Вся справа в підході й в бажанні добитися виконання речей. Тож це не питання підготовки, йдеться про те, хочуть люди змін чи ні. І я дізнаюсь відповідь на це питання дуже швидко», - говорив він перед зустріччю з диктатором КНДР Кім Чен Ином.

Тіллерсон під час розмови з Комітетом сказав, що США в часи зустрічі в Гамбурзі потрібно було зробити більше для протистояння Росії на глобальній арені. Він відмовився відкрито критикувати президента США. Однак, на деякі питання членів Комітету він просто не зміг відповісти. І, за словами джерела Washington Post, це багато про що говорило.