Кім Чен Ин / REUTERS

США вивчають розвідувальні дані про те, що життя лідера Північної Кореї Кім Чен Ина перебуває у серйозній небезпеці після медичної операції.

Про це CNN повідомило джерело в американському уряді, передає ТСН.

Зазначається, що 15 квітня лідера Північної Кореї не було серед присутніх на святкуванні дня народження його дідуся - засновника КНДР Кім Ір Сена. А востаннє Кім Чен Ина бачили за чотири дні до того на засіданні уряду.

Відео дня

Водночас, інше джерело підтвердило журналістам інформацію про стурбованість станом здоров'я лідера КНДР, проте наголосило, що "ступінь серйозності загрози важко оцінити".

За даними ж південнокорейської онлайн-газети Daily NK, Кім Чен Ин відновлюється на своїй віллі після операції, перенесеної 12 квітня через кардіоваскулярне захворювання. За даними видання, стан здоров'я лідера Північної Кореї нібито погіршився через "ожиріння, перевтому та паління".

Читайте такожNew York Times: КНДР заявляє про відсутність у неї коронавірусу, але це навряд чи правда

Журналісти додають: через те, що в Північній Кореї жорстко контролюють інформацію про лідера країни та членів його сім'ї, з'ясувати будь-що майже неможливо. Водночас, відсутність згадки про лідера країни у місцевих ЗМІ часто провокує чутки про стан його здоров'я.

Так у 2008 році через відсутність Кім Чен Іра на параді, присвяченому 60-річчю КНДР, з'явилися чутки про погіршення стану його здоров'я. Пізніше з'ясувалося, що в нього стався інсульт.

А Кім Чен Ин на понад місяць зник із поля зору у 2014 році, повернувшись потім із тростиною. Пізніше південнокорейська розвідка повідомила, що йому видалили кісту зі щиколотки.