У ФРН прокоментували рішення МЗС України / фото УНІАН, Інна Соколовська

У Німеччині отримання чи продовження тимчасової посвідки на проживання для біженців з України не передбачає неодмінної наявності дійсного паспорта.

Головне, щоб була можливість встановити особу людини, сказав представник Сенату Берліну у відповіді на запит DW. За його словами, право на перебування у країні та пов'язані з цим можливості не залежать від рішення Міністерства закордонних справ України.

Якщо українське посольство або консульство відмовиться видавати або продовжувати дію паспорта лише на підставі непройденої служби в армії, то берлінське земельне управління у справах іноземців (Landesamt für Einwanderung) видасть йому для поїздок за кордон проїзний документ, що замінює паспорт.

Відео дня

Однак він зазначив, що видача такого документу можлива лише якщо людина призовного віку доведе, що має вагомі причини для поїздки. Зазначається, що зобов'язання служити у ФРН вважається цілком прийнятним громадянським обов'язком.

"Відповідні платні клопотання про видачу німецького проїзного документа будуть ретельно перевірятися і, як правило, відхилятися", - попередив він.

Що змінилося для українців за кордоном:

Нагадаємо, днями МЗС тимчасово зупинило надання консульських послуг для громадян України, які перебувають в інших країнах. Голова міністерства Дмитро Кулеба назвав це "відновленням справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном".

Вже згодом Кабмін ухвалив рішення, згідно з яким військовозобов'язані чоловіки 18-60 років можуть отримати закордонні паспорти та паспорти громадянина країни лише в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: