Листя коки стає головним інгредієнтом кокаїну / REUTERS

Колумбія планує відновити розпорошення з повітря в сільських районах токсична хімічна речовина.

Таким чином влада хоче боротися зі зростанням коки, яка є найголовнішим інгредієнтом кокаїну, повідомляє CNN.

Під час розпилення зазвичай використовують хімічну речовину гліфосат, яка у Всесвітній організації охорони здоровʼя повʼязують з розвитком раком. Її класифікують, як «ймовірно канцерогенну для людини». Уряд Колумбії переконаний, що розпилення можна зробити безпечно, та критики кажуть, що це неефективно і небезпечно.

Відео дня

Читайте такожБіля узбережжя Мексики виловили 1,2 тонни кокаїну

У 2015 році тодішній президент країни Хуан Мануель Сантос вирішив зупинити цю практику, та його наступник президент Іван Дуке має намір отримати дозвіл на її відновлення. В його уряді вважають, що знищення посівів коки обмежить діяльність наркобанд, як-то торгівля людьми й насильство.

Зараз в Колумбії виробництво кокаїну переживає рекордні показники. В останньому звіті ООН про наркотики, Колумбія виробляє близько 70% світового кокаїну, і хоча розмір врожаю трохи знизився, обсяг виробництва зростає через підвищення продуктивності.

Фермер Хосе Давид Ернандес вирощував рослину до 2018-го, згадує повітряні фумігації в 2003 і 2004 роках. Чоловік зізнається, гербіцид падає на поле як токсичний туман і викликає настільки сильне подразнення, що шкіра починає кровоточити.

Поки ВООЗ попереджає про небезпеку хімречовини, Агентство з охорони навколишнього середовища США «виявило, що при використанні гліфосату відповідно до нинішніх рекомендацій (носити захисні костюми. - ред) немає ніяких ризиків для здоровʼя людини».

Схожі новини: