Білоруські силовики катували затриманих / REUTERS

Громадянин Білорусі Сергій Мар'янець, який вирішив підтримати протести в Білорусі проти Олександра Лукашенка, розповів, як його і ще кількох затриманих катували співробітники ОМОНу.

Своїми спогадами про події на протестах він поділився в ефірі каналу "Україна 24".

Читайте такожТихановська заявила про готовність стати національним лідером (відео)

Відео дня

"Моя історія почалася 10 серпня, відразу ж після виборів, коли натовпи людей вирішили вийти й висловити свій протест. Я теж не міг залишитися осторонь і вирішив недалеко від того місця, де відбуваються події, молитися Богу, оскільки я вірянин. Я і два моїх брати виїхали на машинах і поставили їх недалеко від центру на дозволений майданчик. Брати вийшли, а я сидів у машині, писав повідомлення в церковний чат, щоб запросити людей. Я сподівався, що ОМОН не зачепить тих людей, які моляться, стоячи на колінах", - розповів чоловік.

За словами Мар'янця, співробітники ОМОНу витягли його з машини й почали бити.

"Того дня був поганий інтернет. Намагаючись відправити повідомлення, я підняв очі й бачу, що мчить натовп ОМОНу прямо на мою машину. Двері були відчинені, я був без будь-якої протестної символіки, сподівався, що мене не чіпатимуть. Це було наївно. Вони схопили мене за голову, руки, витягли з машини, повалили на землю й почали бити кийками. Заламали руки. Я їм кричу, що вірянин, тут для того, щоб молитися, а не мітингувати. Але вони з матом продовжували мене бити", - розповів Мар'янець.

Далі його заштовхали в машину і кудись повезли.

"Запхали в машину без розпізнавальних знаків, де прямо на підлозі лежали люди. Я ліг обличчям вниз, й омонівець, що знаходився поруч зі мною, почав мене катувати, ставлячи одні й ті ж запитання, бив мене шокером, 10 разів ударили розрядом в район серця. Він знав, що я кажу правду, йому просто подобалося це робити. Він прямим текстом сказав, що зламає мені хребет, якщо буду смикатися", - сказав Мар'янець.

Потім Мар'янця та інших затриманих пересадили в автозак, де не було вентиляції, й привезли, як пізніше з'ясувалося, на майданчик Ленінського РВВС.

"Почали бити й ставити біля стінки, там ми простояли дві години. Опитували, з'ясовували дані, але протоколи не складали. У мене є довідка з лікарні, що катували електрошокером, але проблема в тому, що офіційно зняти побої ми не можемо, нам не дозволяють", - розповів Мар'янець.

Що відбувається у Білорусі: хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулись президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулись зіткнення з силовиками. Також із 11 серпня в країні розпочався загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох із них під час затримання та в СІЗО сильно били.
  • 14 серпня затриманих почали відпускати.
  • 16 серпня у Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей.