В МЗС РФ зробили заяву щодо отрути "Новачок" / REUTERS

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що у розробці отрути "Новачок" брали участь фахівці з країн Заходу та структур НАТО.

Про це сказано в коментарі, оприлюдненому на сайті МЗС РФ.

Читайте такожОтруєння Навального: влада Білорусі опублікували фейкову "перехоплену" розмову "Варшави і Берліна"

Відео дня

Зазначається, що в міністерстві «фіксують численні ворожі щодо Росії» заяви про ситуацію навколо стану здоров'я отруєного російського опозиційного політика Олексія Навального, в організмі якого німецькі лікарі знайшли отруйну речовину з групи «Новачок».

«У зв'язку з безапеляційними твердженнями, що токсичні хімічні сполуки нервово-паралітичної дії, які на Заході називають «Новичками», були розроблені у нас, необхідно нагадати наступне. Упродовж низки років над сполуками, які входили до цієї великої групи хімречовин, працювали фахівці багатьох західних країн і спеціалізованих структур НАТО», - заявили в МЗС РФ.

При цьому в коментарі стверджується, що в США розробникам технологій бойового застосування таких речовин офіційно видано понад 150 патентів.

Отруєння Олексія Навального: що сталося з російським опозиціонером

  • 20 серпня Навальний повертався до Москви з Томська, в польоті йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували. Через два дні його евакуювали з Омська до берлінської клініки Charite.
  • 24 серпня фахівці Charite заявили, що медичні дослідження свідчать про отруєння Навального. Пізніше стало відомо, що політика отруїли хімічною речовиною групи «Новачок». 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи «Новачок» у крові, сечі і на шкірі Навального.
  • Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.
  • 4 вересня посли всіх 30 держав-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку отруєнням Навального.
  • У березні 2018 року колишнього російського агента Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли нервово-паралітичною речовиною «Новачок» у британському Солсбері. Уряд Великобританії заявив, що речовину військового походження, якою було отруєно Скрипалів, було розроблено в Росії.