Китаю вигідна поразка Росії у війні / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Китаю вигідна поразка Росії у розв'язаній війні проти України. Разом з тим китайці не тільки у цьому зацікавлені.

Таку думку висловив російський опозиціонер, соціолог і екс-депутат Держдуми Ігор Яковенко в інтерв'ю УНІАН, зазначивши, що Китай взяв курс на мілітаризацію і веде досить складну самостійну політику.

"Більш-менш очевидно, що для Китаю поразка Росії в цій війні є дуже вигідною, тому що він буде намагатися придбати північні території, які на його картах вже позначені китайськими назвами. Така тенденція є. Водночас Китай зацікавлений в тому, щоб протистояти Заходу, США, тому зараз він позначає себе практично як союзника Росії... у Китаю більш складна позиція, ніж тільки прагнення відновити свій контроль над тим, що він називає північними територіями. З одного боку, Китай зацікавлений у тому, щоб ця війна затягнулася і, перш за все, виснажила США. З іншого боку, Китай хоче, щоб була виснажена Росія, і в кінцевому підсумку це дозволило б йому реалізувати свій план по відновленню або захопленню північних територій", - заявив експерт.

Яковенко впевнений, що у США недостатньо ресурсів, щоб ґрунтовно впливати на політику Китаю:

"Набір інструментів, за допомогою яких США можуть впливати на Китай, дуже обмежений. Це санкції, відхід західних компаній з Китаю, що сталося в Росії. У Китаї досить багато компаній, які фінансуються і належать західним структурам. Наскільки цей удар буде сильним по китайській економіці, або це буде удар по американській економіці - на це питання повинні відповісти фахівці. Думаю, китайська економіка - це величезний і стійкий механізм, і важко сказати, кому буде болючіше при цьому зіткненні-Китаю або США. У будь-якому випадку таким тиском Китай не зупинити. У США і Заходу в цілому явно недостатньо ресурсів і інструментів для того, щоб змінити політику Китаю. Китай  -потужна самостійна держава. І, на жаль, зараз Китай взяв курс на зміцнення імперії, військової машини і на зовнішню агресію".

"Мирний план" Китаю по Україні - що повідомлялося

Як писав УНІАН, 24 лютого Китай представив своє бачення миру в Україні у зв'язку з розв'язаною Росією війною.

Документ, який опублікував офіційний Пекін, складається з 12 пунктів. Варто зазначити, що серед них немає пункту про виведення російських військ з України.

Екс-заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко зазначив, що в цілому "мирний" план Китаю нормальний, але"диявол криється у деталях".