Китай пропонує Україні "мирний план" / фото ua.depositphotos.com

Екс-заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко оцінив оприлюднений Китаєм "мирний план" щодо війни в Україні. В інтерв'ю "Обозревателю" він заявив, що загалом цей план, на його думку, нормальний, але "диявол криється в деталях".

"Після того, як війська противника будуть повністю виведені зі всіх окупованих територій у межах 1991 року, ми беремось до реалізації решти. От і все", - наголосив він.

Романенко, коментуючи пункт про припинення бойових дій, заявив, що це має статися після виведення Росією своїх військ з України. При цьому він звернув увагу на один момент: важливо, щоб це відбувалося у дуже стислі терміни.

Відео дня

Він назвав метою ЗСУ вихід на кордони 1991 року та подальші дії щодо демілітаризації та денуклеаризації Росії.

Тобто, підсумовуючи, генерал наголосив, що цей китайський "мирний план" у цілому прийнятний для України, але туди треба додати пункт про повне виведення російських військ з території України в найкоротший термін.

Мирний план Китаю щодо України

24 лютого 2023-го Китай представив своє бачення миру в Україні. Війну Пекін назвав "українською кризою". Опублікований документ складається з 12 пунктів, серед них немає "виведення російських військ".

Того ж дня радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що для закінчення війни потрібно лише одне - Росія має припинити нападати на Україну та вивести свої війська.

Президент України Зеленський заявив, що не думає, що це мирний план, а просто висловлення думок Китаєм. Він додав, що це добре, що Китай почав говорити про війну в Україні.

У МЗС Росії заявили, що підтримують так званий "мирний план" щодо врегулювання війни в Україні, який представив Китай. 

Своєю чергою, канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував пропозиції Пекіна, при цьому погодився з пунктом про недопущення застосування ядерної зброї.

Вас також можуть зацікавити новини: