Посол пояснив, чому порозуміння між США та Китаєм вигідне україні / фото REUTERS

Надзвичайний та Повноважний Посол України в Японії Сергій Корсунський вважає, що порозуміння між Сполученими Штатами Америки та Китаєм було б вигідне для України. 

В інтервʼю ТСН дипломат нагадав, що свого часу стабілізація відносин між Китаєм та США призвела до початку кінця Радянського Союзу. За його словами, "це той самий період, коли в 70-ті роки відбулося поновлення відносин між США та Китаєм".

Корсунський також навів цитату головного реформатора Китаю Ден Сяопіна, яку він сказав, перебуваючи на борту літака, який летів у Вашингтон. Слова були такими: "Якщо подивитися на історію, то всі країни, які були на боці Сполучених Штатів, сьогодні заможні, потужні та ефективно розвиваються. Ті країни, які були проти Сполучених Штатів, занедбані і знаходяться в третьому світі. Китай буде зі Сполученими Штатами".

Відео дня

Проте дипломат наголосив, що нинішня ситуація дещо відрізняється. 

"Тоді Китай тільки починав свій потужний ривок уперед. Те, що вони зробили, безпрецедентно. Не будемо забувати, що там задіяно трильйон доларів американських інвестицій. Зараз народжується нова геополітика, коли з новим Китаєм треба шукати якісь механізми конструктивної взаємодії", – пояснив він.

Корсунський нагадав, що коли президент США Ніксон врегульовував відносини з Китаєм, було підписано Шанхайську декларацію.

"Це унікальний документ, тому що там були зафіксовані не лише спільні "плюси", але й їхні різні позиції стосовно деяких питань. Я думаю, що щось схоже може відбутися, і це дуже важливо. Ми маємо пам’ятати, що результати виборів у 2024 році в Тайвані та Китаї стосуються й України", – додав посол.

Відносини США та Китаю

Відносини між Сполученими Штатами та Китаєм деякі експерти вважають чи не найважливішими у світі з точки зору геополітики. Проте останнім часом ці держави часто не можуть порозумітися. 

Це, зокрема повʼязано із війною в Україні, оскільки США надають Києву підтримку, а Китай зберігає нейтралітет. Принаймні так заявляють у Пекіні. Проте Китай все ж посилює співпрацю з РФ.

Директор ЦРУ Вільям Бернс нещодавно заявив, що Пекін розглядає можливість постачання Росії летального озброєння. Водночас, за його словами остаточне рішення ще не ухвалили. У Пентагоні вже попередили Пекін про наслідки поглиблення допомоги Росії для її війни проти України. 

Крім того, Штати розкритикували "мирний план" Китаю щодо війни в Україні. Коментуючи документ, у якому війну назвали "українською кризою", радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван зауважив, що його можна було б завершити після першого пункту, де йдеться про повагу до суверенітету.

Вас також можуть зацікавити новини: