Російські ЗМІ повідомляють, що в Росії в колонії помер опозиціонер Олексій Навальний. З врахуванням того, що відбувалося з Навальним до цього, і як загалом розвивалася ситуація, думаю, що це остаточний сигнал для російської опозиції і для Заходу, що з путінським режимом неможливо домовлятися.

Цей режим - злочинний в усіх сенсах. Це стало зрозумілим з початком повномасштабної російської агресії. А багато хто зрозумів це ще у 2014 році (однак були й ті, хто сподівався, що можна домовитися). Та після 24 лютого 2022 року стало очевидно, що з цим режимом домовлятися неможливо.

"Історія з Навальним повинна бути діагнозом: Путін не зупиняється, Путін буде вбивати всіх, кого вважає своїми ворогами"

Історія з Навальним повинна бути діагнозом: Путін не зупиняється, Путін буде вбивати всіх, кого вважає своїми ворогами. Тому з такою людиною, як свого часу з Гітлером, не варто вести перемовин. Це головний наслідок, який має бути.

Адже я не думаю, що це призведе до якогось вибуху у Росії. Спроби протестів в різних формах – можливо. Але лише спроби. Враховуючи, що фактично вся активна опозиція або вичавлена з РФ, або знаходиться в тюрмах, там  немає людей, які могли б взяти на себе організацію протестного руху.

Для того, щоб почалися протести, потрібні люди, які б взяли на себе таку ініціативу, обґрунтували, почали б організовувати. Навальний був одним з таких. Чи є ще такі люди у РФ зараз? Не знаю. Можливо, вони з’являться. Потенційно смерть Навального може стати тригером. Тобто, смерть Навального для частини російської опозиції може стати сигналом для переходу до силових методів боротьби з режимом, адже інших методів боротьби не залишається.

"Потенційно смерть Навального може стати тригером. Тобто, смерть Навального для частини російської опозиції може стати сигналом для переходу до силових методів"

Але я поки скептик. В нинішньому стані російське суспільство навряд готове до радикальної боротьби.

Що стосується України, Україна потенційно має шанс на посилення постачання зброї з країн Заходу. Та, думаю, будуть лише поодинокі прояви таких дій: поки не бачу передумов, щоб це набуло масового характеру.

"Смерть Навального – подія, яка свідчить, що вони мають справу з людиною, готовою на будь-які злочини"

Також навряд варто очікувати можливих нових надзвичайних санкцій проти РФ чи Путіна. Путін і так майже в ізоляції. Проте смерть Навального – подія, яка свідчить, що вони мають справу з людиною, готовою на будь-які злочини. І, виходячи з цього, їм треба вибудовувати стратегію і тактику боротьби з Путіним, зокрема, посилювати допомогу Україні.

Володимир Фесенко, голова правління центру прикладних політичних досліджень "Пента"