Дівчину Протасевича затримали разом з ним / фото instagram.com/sapega_sofia_/

Дівчина співзасновника опозиційного білоруського Телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, росіянка Софія Сапега, затримана з ним напередодні, знаходиться в мінському ізоляторі на Охрестіна. Раніше в цьому ізоляторі було зафіксовано тортури над затриманими протестувальниками.

Про місцезнаходження Сапєги в "Центрі ізоляції правопорушників" (ЦІП) повідомила російській службі BBC її мати Анна Дудич.

Про посадку рейсу в Мінську, каже Дудич, вона дізналася з Інстаграму. Дочка встигла написати в WhatsApp тільки слово "мама". 

Відео дня

Читайте також"Вони вб'ють мене!": екс-головред NEXTA просив бортпровідника не сідати в Мінську - пасажирка

"Вона не встигла продовжити. Більше я з нею не зв'язувалася. Зараз вона знаходиться в ІТТ, ми її сьогодні знайшли, найняли адвоката", - розповіла вона.

Суть звинувачень на адресу 23-річної дочки мати не знає. Російське МЗС запросило консульський доступ до затриманої.

"Ми зустрілися з консулом, поспілкувалися, описали ситуацію, вони в курсі події, сподіваюся, вони нам допоможуть", - розповіла Дудич.

Затримання Протасевича в Мінську: подробиці

  • 23 травня Білорусь підняла винищувачі, щоб посадити в Мінську літак Ryanair, яким з Афін до Вільнюса летів засновник опозиційного Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич.
  • Літак повернули до Мінська по команді білоруських диспетчерів через повідомлення про мінування, попри те, що відстань до Вільнюса була значно меншою. Після посадки літака Протасевича та його дівчину затримали. Протасевичу на батьківщині загрожує смертна кара.
  • Ця подія викликала різку реакцію світу. ЄС попередив Білорусь про наслідки через посаджений в Мінську літак і планує обговорити це питання на рівні керівників блоку.
  • Авіакомпанія Ryanair в заяві вже після приземлення літака у Вільнюсі не згадала ключові обставини інциденту і заявила, що летіти до Мінська було ближче, ніж до Вільнюса, що не відповідає дійсності.