Урсула фон дер Ляєн вважає, що час зміцнювати обороноздатність ЄС / фото ОП

На тлі агресивних дій РФ в Україні та погроз правителя Кремля Володимира Путіна, що повторюються, Європейський Союз має підготуватися до можливої війни та вжити заходів для спільного озброєння.

"Той, хто говорить і діє, як Путін, не хоче миру, а має намір продовжувати", - заявила в ефірі німецької радіостанції Deutschlandfunk у неділю голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яку цитує DW.

Вона також наголосила на важливості послідовної підтримки України та зміцнення власної обороноздатності.

Відео дня

"Якщо ми маємо зберігати мир на нашому континенті, то нам необхідно інвестувати в оборону", - пояснила голова Єврокомісії.

Урсула фон дер Ляєн нагадала про "гібридні атаки" Росії, зокрема нещодавнє зняття прикордонної розмітки на кордоні з Естонією, використання мігрантів як інструменту протистояння з ЄС і спроби розколоти європейців за допомогою соцмереж.

Вона також відзначила позитивний ефект зміцнення обороноздатності ЄС на економіку самого блоку й оцінила пропозицію Польщі та Греції створити спільну ППО.

"Важливо, щоб за допомогою мільярдів, які ми інвестуємо, також створювалися хороші робочі місця тут, у Європі", - пояснила глава ЄК.

Загроза Третьої світової війни

Член-кореспондент Української академії геополітики та геостратегії, кандидат політичних наук Станіслав Желіховський, зауважив, що з початком повномасштабного вторгнення Росії до України 24 лютого 2022 року завершилась друга Холодна війна і розпочалась Третя світова. Вона може тривати або до завершення російсько-української війни, або перекинеться на інші країни.

У квітні The Times писала, що до Європи насувається буря війни, і якщо Росія досягне успіху в Україні, є побоювання, що Путін продовжить вторгнення в сусідні держави ЄС.

У травні Bloomberg писав, що війна в Україні розділила світ. Бойові дії в Україні стали першим глобальним конфліктом нової холодної війни. Два величезні альянси побічно, але зіткнулися на полі бою в Європі.

Вас також можуть зацікавити новини: