В Україні триває війна / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Ірландія більше не може покладатися на географію для захисту від російської агресії, вона повинна усвідомити загрози, поки не стало надто пізно, пише журналіст Елісон О'Коннор на The Times.

Вона зазначила, що якщо Росія доб'ється успіху в Україні, є побоювання, що Путін продовжить вторгнення в сусідні держави ЄС. Такі країни, як Польща, Латвія, Литва та Фінляндія вже відчувають гарячий подих російської агресії на своїх шиях.

"Відтоді, як два роки тому Росія вторглася в Україну, багато чого змінилося. Опитування громадської думки тоді показали, що, незважаючи на нашу величезну симпатію до України, ми не хотіли відмовлятися від свого нейтралітету. Але просто зараз відмовлятися протистояти цій новій реальності і вирішувати, як до неї підготуватися, нерозумно. Цього тижня Україна зазнала серйозного ракетного обстрілу з боку Росії, націленого на енергетичні підприємства. І вона вкотре залишилася розчарована відповіддю ЄС на запит про вкрай необхідні системи протиповітряної оборони. Схоже, що європейські країни хочуть зберегти те, що мають, попри ризик успіху Росії", - зазначила авторка.

Вона нагадала, що днями у своїй останній промові як прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар заявив, що європейські лідери, з якими він розмовляє, "бачать дуже темні хмари на горизонті". Він сподівається, що вони помиляються:

"Ми не можемо припускати, що це так, або ігнорувати зростаючі ризики світу, в якому демократія відступає, а автократи стають більш могутніми".

Варадкар наголосив, що наша географія і нейтралітет "не захищають нас так, як це було в минулому, а природа загроз безпеці повністю змінилася".

Також О'Коннор акцентувала на тому, як нещодавно на брифінгу в Брюсселі депутат Європарламенту Баррі Ендрюс заявив про гібридні загрози і про необхідність провести "дуже дорослі, зрілі розмови". При цьому він також задався питанням, чи збереже Ірландія нейтралітет, якщо Росія нападе на іншу країну ЄС.

Тим часом Урсула фон дер Ляєн робить посилення оборони центральним елементом своєї спроби переобрання, зазначила авторка: "ЄС прагне підвищити свою загальну оборонну готовність і можливості, щоб відповідати своїм потребам та амбіціям у контексті зростаючих загроз і викликів безпеці".

Усе це не можна продовжувати ігнорувати, впевнена журналіст.

Війна в Україні - актуальні новини

Нагадаємо, аналітики ISW дійшли висновку, що російська армія здійснює оперативні дії принаймні на трьох напрямках, які не об'єднані спільною стратегічною метою, і це дає змогу РФ здобувати тактичні здобутки в одному із секторів за їхнім вибором.

Що ж стосується масованих ракетних ударів по Україні, то, як заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, метою Росії є знищення маневрової генерації.

Вас також можуть зацікавити новини: