В Кремлі продовжують займатись ядерним шантажем / колаж УНІАН

Ядерна лихоманка: що стоїть за обіцянками Кремля розмістити в Білорусі ядерну зброю

14:35, 27.03.2023
9 хв.

Переломити хід війни на полі бою Росії явно не вдається. Тож, не заручившись достатньою підтримкою найбільшого "нейтрального" геополітичного гравця – Китаю, в Кремлі не вигадали нічого ліпшого, ніж продовжити ядерний шантаж.

Російський диктатор Володимир Путін вчергове заговорив про ядерну зброю. Тепер – про її розміщення на території Білорусі. За його словами, на неоднократні заклики Олександра Лукашенка, Росія розмістила в Білорусі десять літаків, здатних нести тактичну ядерну зброю, а 1 липня завершиться й будівництво сховища для ЯЗ. Звісно, реакція на такі заяви не забарилася.

Катастрофічні наслідки

В МЗС України заявили, що Україна вимагає негайно скликати позачергове засідання Ради Безпеки ООН. Адже заяви РФ щодо намірів розмістити на території Білорусі тактичну ядерну зброю підривають засади Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, архітектуру ядерного роззброєння та систему міжнародної безпеки у цілому. Також Україна закликала держави G7 та Європейського Союзу попередити білоруську владу про наслідки для Білорусі. А білорусів – не допустити розміщення тактичного ядерного озброєння на території їхньої країни, адже це "ще більше перетворить країну на заручника Кремля та матиме катастрофічні наслідки для її майбутнього".

Відео дня

На те, що саме Білорусь може зупинити ескалацію покладається високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель: "Розміщення в Білорусі російської ядерної зброї означало б безвідповідальну ескалацію і загрозу європейській безпеці. Білорусь ще може це зупинити, це їхній вибір". Проте, якщо цього не станеться, "ЄС готовий відповісти подальшими санкціями".

Нових санкцій проти Росії та Білорусі через наміри розмістити тактичну ядерну зброю на території останньої буде домагатися й Литва. Країна розглядає такі дії як чергову спробу двох непередбачуваних диктаторських режимів загрожувати своїм сусідам і всьому європейському континенту. Ба більше, в заяві литовського МЗС зазначається, що Білорусь є додатковим фактором ризику для Балтійського регіону, оскільки вона втрачає свій суверенітет, підтримує і допомагає російській агресії, а також все більше інтегрується в російські військові плани. 

Свої заяви щодо намірів Росії розмістити ядерну зброю на території Білорусі, серед інших, зробили також Франція й Німеччина. Зокрема, в МЗС Німеччини звинуватили Володимира Путіна у подальшій спробі "ядерного залякування". А також нагадали, що Білорусь зробила кілька міжнародних заяв про те, що вона зобов'язується бути вільною від ядерної зброї. А у МЗС Франції закликали Росію продемонструвати відповідальність, очікувану від держави, що володіє ядерною зброєю, і переглянути угоду з Білоруссю.

Натомість у Сполучених Штатах Америки зазначили, що Росія і Білорусь обговорювали подібну угоду ще торік. Однак, начебто, немає жодних ознак того, що Кремль планує застосувати свою ядерну зброю, а також того, що Володимир Путін переміщував ядерну зброю. Тому США "доведеться просто спостерігати, що чого це йде".

Лукашенко дійсно час від часу просив у Путіна ядерну зброю / фото REUTERS

Старий "козир"

Лукашенко дійсно час від часу просив у Путіна ядерну зброю. Проте, важливо звернути увагу, що російський диктатор її насправді не "передає", а лише "розміщує" свою ядерну базу на території Білорусі.

По-перше, це робиться саме таким чином, щоб мати змогу відкидати аргумент про порушення білорусами Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Адже в пункті 1 Договору чітко зазначається, що жодна з ядерних країн не буде прямо або опосередковано передавати її державі, яка не володіє ядерною зброєю. А в пункті 2 сказано, що без’ядерна держава не буде прямо чи опосередковано приймати ЯЗ. Хоча насправді "розміщення" ядерної зброї в Білорусі – це й є те саме "опосередковано".

По-друге, так Росія вбиває одразу кількох "зайців": має змогу погрожувати не лише Україні, але й країнам Балтії, Польщі та іншим зблизька, прив’язує до себе Білорусь ще більше, а також отримує можливість розміщення власного військового контингенту в Білорусі на невизначений термін (чи назавжди?). Адже, як зазначає координатор групи "Інформаційний спротив", експерт з питань оборонного планування Костянтин Машовець, навряд цю ядерну базу Кремль доручить охороняти білорусам: "Обіцянки навчити місцевих військових експлуатувати та застосовувати цю зброю, скоріше, є "інформаційно-психологічним" асиметричним способом "вплинути на загальну стратегічну ситуацію". Росіяни навряд настільки дурні, щоб взяти й дійсно, в реальності, передати Лукашенку ядерну зброю. На території Білорусі вона однозначно залишиться під контролем російських військових".

"Це робиться, прикриваючись "єдиною союзною державою". Тим самим, Путін звужує поле для маневру Лукашенка, який почав грати в слугу двох господарів – Москви та Пекіна. Але, де-факто, ці дії – чи не останній раунд підняття ставок Путіним. Це спроба змусити світ сідати з ним за стіл переговорів. Його розрахунок, що світ злякається. Якщо ні, у нього просто не буде козирів", - зазначає виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко.

До речі, торік російський диктатор вже намагався використовувати ядерний шантаж, однак ці погрози залишились без потрібної Кремлю уваги. Але зараз, після сигналу Заходу, що Володимира Путіна перестали розглядати як партнера для переговорів (у вигляді ордера на арешт, виданого Міжнародним кримінальним судом), президент РФ підкріплює слова діями.

"Загалом це – "запрошення до консультацій". Росія, як і раніше, розраховує на заморожування війни "десь посередині" як вигідний для себе варіант виходу зі скрутного становища. Саме тому Путін називає дату "закінчення будівництва" сховища ЯЗ – 1 липня. І анонсує пізнішу доставку ЯЗ. Тобто впевненості у можливості успіху у війні немає, впевненості у можливості утримання фронту так само немає. Єдиний варіант — домовленості та "великий геополітичний обмін", який дозволить путінському оточенню створити прийнятний для російського суспільства "образ перемоги" у війні проти України", - зазначає політичний аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

Російський "привіт" Китаю

Цікаво, що заява Путіна про розміщення ядерної зброї в Білорусі прозвучала після переговорів з китайським лідером Сі Цзіньпіном та спільної заяви РФ та Китаю про виконання зобов’язань AUKUS (тристоронній оборонний пакт, утворений Австралією, Великою Британією та США, - УНІАН) щодо нерозповсюдження зброї масового знищення. Хоча Росія якраз напередодні, у лютому 2023 року, вийшла з останнього великого договору про контроль над ядерними озброєннями.  

Також цікаво, що у грудні 2022 року офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявляла, що "не передбачається ні фізично оснащувати білоруські системи ядерними боєзарядами, ні переміщати такі боєзаряди на білоруську територію". Ба більше, "створення в Білорусі об'єктів для зберігання ядерних боєзарядів також не передбачається, вони, як і раніше, будуть зосереджені на центральних складах у межах території Росії". Але, якщо зараз мова йде про завершення будівництва сховища ядерної зброї до 1 липня, виходить, що у грудні будівельні роботи тривали. Тобто в МЗС РФ розповсюджували відверту брехню.

І ще одне: Китай у своєму баченні "мирного плану" по Україні чітко дав зрозуміти, що ядерна зброя та її застосування – жорстка "червона лінія".

"Пекіну вкрай невигідна ядерна ескалація. Але для КНР вигідне завершення війни в Україні без поразки будь-якої зі сторін з ослабленою Росією (тобто, завершення до кінця року). І також вигідно, що Кремль намагається розхитати основи глобальної безпеки. Адже в такому разі консультації США та КНР з питань нового світоустрою стають ще актуальнішими — два "адекватні" центри сили мають домовитися, як стримувати не надто адекватні пориви інших країн", - зауважує політолог Ігар Тишкевич.

Однак, за його словами, усе це діє, коли мова йде про заяви Путіна. Якщо ж відбудеться реальне розміщення російської ядерної зброї в Білорусі, це стане ударом по інтересах та позиції Китаю в галузі безпеки.

Про серйозність чергових страшилок російського диктатора можна буде робити висновки вже у липні. Проте в американському Інституті вивчення війни ISW зазначають, що історія з начебто розміщенням тактичної ядерної зброї в Білорусі - чергова "інформаційна операція" Кремля, яка має підігріти побоювання західного світу та інших гравців щодо ядерної ескалації. Крім того, аналітики Інституту вважають, що Путін свідомо перебільшує можливості російського ВПК, щоб показати західним країнам марність витрат ресурсів на підтримку України і зрештою переконати їх, що підтримка України не має подальшого сенсу.

"Він хоче сказати Заходу, мовляв, давайте, зупиняйте всі поставки зброї Україні. Якщо ні, тоді мілітаризація Білорусі буде фактом. Але найкращою реакцією на це було б прийняти серйозне рішення по стримуванню Росії в нашому регіоні на саміті НАТО у Вільнюсі", - зазначає голова комітету Сейму Литви з питань оборони та безпеки Лаурінас Кащюнас.

До речі, цей саміт відбудеться саме у липні. І, схоже, до цієї події Володимиру Путіну, який так прагне "консультацій" з Заходом, переговорів чекати не варто. А от контрнаступ українських Збройних сил – набагато ймовірніший. 

Тетяна Урбанська

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся