Як їсти ківі - зі шкіркою чи без / фото ua.depositphotos.com

Ківі - смачний і поживний фрукт, який подобається багатьом. Користь ківі незаперечна, адже його регулярне вживання допомагає зміцнити імунітет, знизити ризик серцевих захворювань і поліпшити травлення.

Любителі цього фрукта поділилися на два табори - одні стверджують, що шкірку не потрібно знімати перед вживанням, а достатньо лише добре вимити, а інші наполягають на тому, що фрукт чистити обов'язково. Розберемося, як правильно їсти ківі - зі шкіркою чи без.

Чи можна їсти ківі зі шкіркою

Неочищений ківі не у всіх викликає апетит. Нутриціологиня Еріка Джулсон розповіла виданню Health Line, що його шкірка містить безліч поживних речовин, серед яких:

Відео дня
  • клітковина - необхідна для здоров'я кишківника, а також знижує ризик розвитку діабету, раку та серцево-судинних захворювань;
  • фолати - важливі для оновлення клітин та їхнього нормального росту, тому вони особливо важливі для жінок у період вагітності;
  • вітаміни С і Е - антиоксиданти, які захищають організм від вільних радикалів.

Люди, які їдять ківі зі шкіркою, отримують більше корисних речовин - на 50% клітковини, на 32% - фолатів і на 34% - вітаміну Е, якщо порівнювати з тими, хто їсть очищений фрукт.

Чому не можна їсти ківі зі шкіркою

Цей фрукт містить кристали оксалату кальцію - рафіди. Їх особливо багато в шкірці. Кристали дряпають ніжну шкіру рота, а кислота у фруктах, потрапляючи на пошкоджені ділянки, викликає відчуття печіння.

Варто враховувати, що чим стигліше ківі, тим менше подразнення в роті. Уся справа в м'якоті, яка знижує концентрацію рафідів і їхній вплив на слизову.

При цьому необхідно пам'ятати, що людям з алергією або хворобами нирок, зокрема, схильним до утворення каменів, краще відмовитися від цього фрукта через можливе погіршення стану.

Як правильно їсти ківі

Вище ми вже з'ясували всі плюси та мінуси цього фрукта, але питання залишається: "Чи потрібно чистити ківі?"

Люди не люблять шкірку фрукта через її текстуру та специфічний смак, тому її зрізають. Однак її можна зробити менш неприємною, протерши фрукт рушником, помивши щіткою або зішкребши пух.

Крім того, існують сорти фрукта з ніжною шкіркою і без пуху, тому є шанс знайти улюблений сорт, який ви зможете не чистити.

Якщо ви все ж вважаєте за краще видалити шкірку, то зріжте її. Крім того, можна розрізати ківі навпіл, а м'якоть виколупати ложкою.

Цей фрукт можна любити чи не любити, але незаперечним залишається той факт, що він дуже корисний. А те, як їсти ківі - зі шкіркою чи без - обираєте лише ви, виходячи зі своїх вподобань.

Раніше УНІАН писав, як зберегти яйця на тривалий термін.

Вас також можуть зацікавити новини: