Українці "дали відставку" Байрактарам та Джавелінам, тепер у тренді інші імена / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото ua.depositphotos.com

Українці на третій рік повномасштабної "дали відставку" Байрактарам та Джавелінам. Подібні імена швидко втрачають актуальність, у тренді 2023 року були більш традиційні назви, кажуть у Міністерстві юстиції України.

У центрі уваги суспільства опинився головний персонаж "Енеїди" Котляревського парубок Еней, відомий у давньогрецькій міфології як герой троянської війни. Саме цим ім'ям українцям актуально називати новонароджених хлопчиків, йдеться у сюжеті ТСН.

Також нації радять рідкі імена для хлопчика: Левко, Гордій, Северин, Устим, Еней, Орест, Захар.

Щодо дівчаток, популярними виявилися: Квіткослава, Златослава, Мальва, Меланія, Орися, Ярина, Стефанія. 

Суспільство у 2023 році називало діток іменами святих і старими християнськими іменами в українській адаптованій версії. Це гарна тенденція, кажуть фахівці журналістам ТСН.

За приклад можна навести історію української ведучої Наталії Островської, яка вперше стала мамою 17 листопада минулого року.

"Я спочатку хотіла назвати "Яремія". От мені припало до душі це ім'я, я вже почала животу говорити: "Яремія Богданівна". А потім чоловік каже: "Не називай її так"... Потім я зрозуміла, він боїться сказати, що Яремія йому не дуже...", - розповіла Наталія.

Тоді зіркова ведуча знову почала пошуки. Стався збіг, що саме у листопаді її око зачепилося за "Агату". Це ім'я сподобалося усім членам родина, однак для унікальності його доповнили твердою української "ґ" - "Аґата". 

Так порадила подруга, ім'я вийшло суто українське, адже цієї літери більше немає у жодному алфавіті світу, вказала Наталія.

Цікаво, що за статистикою Мінюсту, у 2023 році ім'ям "Агата" називали дівчат майже у кожній області України. Воно є у переліку рідковживаних, але, схоже, знову є цікавим для нації.

На Заході у моду на 2024 рік повернулося нове ім'я

На Заході через популярність американської співачки Тейлор Свіфт (її новий альбом завоював "Греммі-2024") у нову моду увійшло хлопчаче ім'я Тревіс. Так звати нового хлопця зірки - спортсмена Тревіса Келсі.

Ім'я Тревіс раніше вважалося "хітом" 80-х (було на 39-му місці, за даними управління соціального забезпечення США). В останні роки його рейтинг впав до 759 місця, але американці часто під впливом поп-культури змінюють смаки.

Раніше там вважалось "трендово" називати малюків Ліамом та Нойєм.

Вас також можуть зацікавити новини: