REUTERS

Для деяких видів тварин невеликі зміни температури мають вирішальне значення для виживання. Аби передбачити, яким популяціям це найбільш загрожує, екологи розробили новий спосіб картування змін і перевірили це на джмелях.

Про це пише Science Alert.

Читайте такожВеличезний айсберг рухається в бік Атлантики

Відео дня

За словами науковців, аби зупинити вимирання, треба було розробити інструменти, які повідомляли б де і чому відбудеться це зникнення.

Розрахунок імовірності майбутньої колонізації у порівнянні з імовірністю зникнення потребує детального вивчення того, як вид справлявся з коливаннями температури на території у минулі роки.

Група американських вчених дослідила історичні записи про 66 видів джмелів у Північній Америці та Європі для того, аби передбачити, як висока температура може вплинути на динаміку їхньої популяції.

У ході дослідження екологи з’ясували, що популяції джмелів у Європі за періоди з 1901 по 1974 і 2000 по 2014 роки впали на 17%, у Північній Америці – на 46%.

Найбільше корисних комах зменшилось у тих районах, які стали сухішими. Водночас райони з низькою температурою виявились для джмелів більш сприятливими.

Але ці спостереження, на жаль, не зупинять вимирання видів, які можуть назавжди зникнути з дикої природи вже за десяток років.

Науковці стверджують, що їхній метод дозволить визначити райони з вирішальним значенням для зупинення вимирання.