REUTERS

Основою для цього атласу послужили річні кільця декількох сотень найдавніших європейських і близькосхідних кедрів та інших довгоіснуючих порід дерев, які росли на території Європи впродовж кількох десятків століть, повідомляють РИА Новости.

Читайте такожКонтиненти на Землі ростуть завдяки діяльності живих організмів - вчені Як кажуть вчені, найдавніші дерева росли на території південної Німеччини, Скандинавії та Ірландії – вони були ровесниками стародавніх римлян і Ісуса. За словами вчених, товщина річних кілець залежить від того, наскільки несприятливими були умови в той рік, коли вони формувалися: чим менше був рівень опадів, тим темніше і тонше буде кільце. Дані кільця допомогли геологам відкрити кілька "великих потопів" і "великих посух" в історії Середньовічної та Нової Європи. Наприклад, причиною розвитку "великого голоду" початку XIV століття послужив аномально високий рівень опадів, які спостерігалися майже на всій території Європи, починаючи з Ірландії і закінчуючи Польщею, Білоруссю і Литвою. Проте Італія, південна Іспанія і велика частина Візантії уникли цього лиха.

Ще однією несподіванкою стало те, що голод в Ірландії в 1740 і 1741 роках, який забрав життя більш ніж третини населення країни, був викликаний не тільки холодною зимою і навесні, як вважають історики, а ще й низьким рівнем опадів під час весни і літа цих років.

Відео дня

Крім цього, геологи зафіксували кілька періодів "мега-засух" і "мега-опадів", які відбувалися в Середньовічній та Новій Європі в кінці XV століття, в кінці XIII століття і на початку 1700 років. Дані факти, як вважають вчені, може допомогти пояснити причини деяких історичних подій.