REUTERS

Геологи з університету Арізони заявили, що у найближчому майбутньому вони зможуть досить точно й завчасно передбачити, коли відбудеться чергове виверження і вибух Єллоустонського супервулкана, потенційно здатного викликати чергове масове вимирання на Землі, йдеться у статті, опублікованій в журналі Geology, передає РИА Новости.

"Отримані нами результати показують, що виверження супервулкана почалося в останній раз через 10 місяців після того, як нові потоки лави потрапили до його магматичної камери і розплавили породи, які містилися у ній, закінчивши тим самим 220-тисячолітню сплячку Єллоустона. Якщо камера прогріється сьогодні аналогічним чином, то, швидше за все, відбудеться нове виверження у схожі терміни", — заявила Крісті Тілл (Christy Till) з університету Арізони в Тусоні (США).

Читайте такожВ Японії підвищили рівень небезпеки через пробудження вулкану

Відео дня

Тілл і її колеги знайшли кілька геологічних індикаторів того, що вибух супервуклана у Єллоустонському національному парку можна передбачити навіть за 10 років до його пробудження і початку нового потужного виверження, вивчаючи породи, витягнуті з різних глибин з його жерла.

Використовуючи особливі іонні мас-спектрометри, геологи змогли визначити ту швидкість, з якої породи магматичної камери – "сховища" лави – плавилися при появі нової порції рідкої магми, яка підіймалася до Єллоустонського супервулкана з надр Землі.

Як виявилося, попереднє невелике виверження Єллоустон, яке відбулося 70 тисяч років тому, почалося приблизно через 10 місяців після того, як нові потоки розплавлених порід з'явилися всередині супервулкана. Наступне виверження, як показує стан порід у надрах Єллоустон і розрахунки Тілл і її колег, має відбутися схожим чином.

Читайте такожНа Галапагоських островах вивергається вулкан, поряд з яким мешкають рідкісні рожеві ігуани

Це, як вважають автори статті, дозволить передбачити настання катастрофи і дасть час на евакуацію населення і прийняття екстрених заходів щодо захисту цивілізації від наслідків виверження, яке, незважаючи на невеликі для Єллоустон масштаби, не буде поступатися в силі найпотужнішим вулканічним катаклізмам 20 століття і може потенційно стати найбільшою катастрофою поточного сторіччя.

Подальше вивчення порід і слідів попередніх вивержень показало, що частину таких подій можна передбачити навіть за 10 років до вибуху супервулкана. Це, як відзначають вчені, дасть нам ще більше шансів на адекватну підготовку до катастрофи.