'Стоп шлам' судитиметься з МГЗ у Верховному суді - заява організації

Миколаївський Апеляційний суд, задовольнивши апеляцію Миколаївського глиноземного заводу на рішення суду першої інстанції про компенсацію постраждалим від червоного шламу, фактично визнав, що українські громадяни не мають права на отримання компенсації за заподіяну їх здоров'ю шкоду.

Про це йдеться в заяві громадської організації "Стоп шлам", що об'єднуює жителів Миколаївської області, постраждалих від токсичних відходів виробництва МГЗ.

У заяві вказується, що для рішення Апеляційного суду, який скасував вердикт про компенсацію для постраждалих, немає правових підстав. 

Відео дня

"Воно прийняте виключно під тиском влади, яка зрадила миколаївців. Інтереси російських олігархів - власників МГЗ для влади виявилися важливішими. Саме тому весь час слухання справи на активістів організації "Стоп шлам", адвокатів, які відстоювали інтереси потерпілих, і самих суддів чинився безпрецедентний тиск. Поліція, топ-чиновники з Міністерства юстиції, верхівка депутатського корпусу правлячої партії в єдиному пориві захищали брудні справи власників МГЗ від справедливих вимог потерпілих українських громадян", – заявили "Стоп шлам".

Також організація повідомила, що продовжить боротьбу "за конституційні права українських громадян на безпечне для життя і здоров'я навколишнє середовище і на відшкодування шкоди, заподіяної порушенням цього права". 

"Ми готові домагатися справедливості у Верховному Суді й протистояти будь-якому тиску", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, в листопаді 2020 року громадська організація "Стоп шлам" подала позов до суду проти Миколаївського глиноземного заводу, вимагаючи відшкодувати моральну шкоду за шкоду екології і здоров'ю людей, що наноситься червоним шламом. 

Навесні 2021 року були опубліковані результати судової інженерно-екологічної експертизи, проведеної Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз, яка встановила, що в червоному шламі є небезпечні речовини – сполуки шестивалентного хрому, сполуки міді, сполуки цинку, селену та його сполуки, кадмій та його сполуки, Меркурій та його сполуки, миш'як, свинець та його сполуки. Їх наявність може викликати отруйний, токсичний і екотоксичний вплив.

Дослідження інституту судових експертиз підтвердили надлишковий вміст алюмінію, хрому, свинцю, барію, стронцію і бору в зразках волосся осіб, які проживають у шламосховищ МГЗ. Через викиди червоного шламу в районах, прилеглих до шламосховищ, різко зросла смертність від раку. За кількістю смертей від раку в районі шламосховищ МГЗ за 2011-19 роки стало більше на 38,6%.

У травні 2021 року суд першої інстанції  визнав позов "Стоп Шлам" правомірним і виніс рішення на користь постраждалих від червоного шламу жителів Миколаєва.