Тропічні “льодовики вічності” в Індонезії можуть зникнути протягом кількох років / фото wikipedia.org

Два з небагатьох у світі тропічних льодовиків в Індонезії – Піраміда Карстенса заввишки 4884 метри і фірн Іст Нортволл, висота якого 4700 метрів – тануть і можуть зникнути до 2026 року або раніше, пише The Guardian.

Геофізичне агентство країни заявило, що тихоокеанське погодне явище Ель-Ніньо може зробити цьогорічний сухий сезон буде найсуворішим з 2019 року. Індонезія, де розташована третина світових тропічних лісів очікує на збільшення ризику лісових пожеж і загроз для запасів чистої води. А один із дослідників клімату навіть попередив, що це може поставити під загрозу 12000-річні тропічні льодовики.

"Льодовики можуть зникнути до 2026 року або навіть швидше, а Ель-Ніньо може прискорити процес танення", — сказав Дональді Пермана, маючи на увазі так звані "льодовики Вічності".

Відео дня

За словами Дональді, за останні кілька років льодовики значно потоншали, зменшившись з 32 метрів до 8 метрів з 2010 по 2021 рік. Їхня загальна ширина впала з 2,4 км (у 2000 році) до 230 метрів (у 2022 році).

Вже запобігти таненню майже неможливо, але зникнення льодовиків може порушити регіональну екосистему та спровокувати підвищення глобального рівня моря протягом десяти років.

"Тепер ми можемо задокументувати зникнення льодовиків. Принаймні ми можемо сказати майбутнім поколінням, що у нас були льодовики", – додав Дональді.

Екологічні ініціативи Індонезії - це треба знати

Індонезія є найбільшим у світі експортером вугілля. Водночас країна прагне досягти нульового чистого викиду до 2060 року. На вугільну електроенергію в країні нині припадає понад половини її енергопостачання.

Минулого року Індонезія заявила про амбітний план – до 2030 року скоротити викиди на 31,89% (самостійно) або на 43,2% (за міжнародної підтримки).

Вас також можуть зацікавити новини: