"Нафтогаз" не намагатиметься заволодіти російським газом, який транспортується українською ГТС до Європи / фото eer.ru

НАК "Нафтогаз України" планує звернутися з позовами у суди в Європі, аби арештувати активи російської компанії "Газпром", оскільки та не виконує рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це у понеділок, 9 квітня, в інтерв'ю агентству Reuters у Брюсселі заявив комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, повідомляє DW

"Нам зрозуміло, що вони цього не зроблять, тому ми почнемо арештовувати газ та інші активи "Газпрому" в Європі, не в Україні. Ми підемо у суди в Європі", - наголосив Вітренко.

Відео дня

Він додав, що "Нафтогаз" не намагатиметься заволодіти російським газом, який транспортується українською газотранспортною системою (ГТС) до європейських клієнтів "Газпрому".

"Ми не хочемо створювати жодної політичної неоднозначності тут, в ЄС, що Україна не є надійною транзитною державою", - сказав Вітренко.

Він також припустив, що "Газпром" може повністю припинити транзит газу Україною в 2020 році, переспрямувавши його новими газопроводами. За словами Вітренка, "Путін хоче покарати України", а тому може вдатися до такого кроку.

Читайте такожЄврокомісія обіцяє підтримувати Україну для виконання «Газпромом» рішень Стокгольмського арбітражу

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко застеріг Німеччину від участі в будівництві газопроводу "Північний потік-2". Він зазначив, що альтернативним рішенням є модернізація чинного транзитного газопроводу, який пролягає Україною. 

"Нафтогаз України" 28 лютого виграв багаторічну суперечку з російською компанією "Газпром" у Стокгольмському арбітражі. Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" сплатити "Нафтогазу" компенсацію в сумі 4,63 мільярда доларів США за недопоставку "Газпромом" погоджених обсягів газу для транзиту. 21 березня "Газпром" подав до Апеляційного суду округу Свеа, що у Швеції, клопотання про часткове скасування рішення з арбітражного розгляду справи з "Нафтогазом" щодо постачання газу. Єврокомісія має намір підтримувати Україну в питанні виконання рішення арбітражу в цій суперечці.