Суд наклав на «Газпром» додаткові зобов'язання / фото eer.ru

В ході процесу щодо примусового виконання рішення Стокгольмського арбітражу у транзитній справі між Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» і російським «Газпромом», Лондонський суд заборонив російській компанії виводити активи з Англії та Нідерландів, повідомляє прес-служба «Нафтогазу».

Читайте такожНовий контракт Коболєва: без премій та з урізаною зарплатою

«Лондонський суд ухвалив, що примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражу може бути проведено після рішення Апеляційним судом округу Свеа (Швеція), за умови виконання «Газпромом» певних дій», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Відзначається, що, зокрема, суд наклав на «Газпром» додаткові зобов'язання щодо неприховування і невиведення своїх активів з юрисдикцією Англії та Нідерландів.

Крім того, «Газпром» зобов'язаний упродовж 28 днів з моменту задоволення клопотання надати грошове забезпечення на рахунок суду або ескроу-рахунок одного з лондонських банків як гарантії виконання вимог суду.

«Якщо "Газпром" ухилятиметься від виконання рішення Англійського комерційного суду, до нього будуть застосовані санкції у вигляді штрафів або притягнення до кримінальної відповідальності директорів чи інших посадових осіб компанії. У свою чергу, «Нафтогаз» зможе безперешкодно продовжити виконання рішення Стокгольмського арбітражу на території Англії та Уельсу», - інформує нацкомпаній.

«Нафтогаз» уточнює, що зараз у Нідерландах триває процес щодо активів «Газпрому», які були «заморожені» на вимогу «Нафтогазу» в рамках запобіжних заходів. Рішення британського комерційного суду на це провадження не впливає.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі з транзитного контракту, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на поставки газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

На тлі програшу «Газпром» заявив про намір розірвати контракт на поставку і транзит газу з Україною в судовому порядку. У 20-х числах березня «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогаз» про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

Наприкінці травня «Нафтогаз України» почав процес примусового стягнення з «Газпрому» боргу в 2,6 млрд дол. у зарубіжних судах. Процеси зі стягнення проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед активів, як цікавлять українську сторону, - акції компаній-операторів газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2».