Сьогодні "Нафтогаз" в черговий раз переміг російський "Газпром" у суді / фото gk-press.if.ua

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" опублікувала рішення апеляційного суду округу Свеа в Стокгольмі, яким було відмовлено у задоволенні скарги російського "Газпрому" на рішення арбітражу на користь України.

Читайте такожУ Польщі затримали екс-менеджерів "дочки" "Газпрому" за підозрою в корупції

Відповідне рішення опублікувала прес-служба "Нафтогазу".

Відео дня

"Сьогодні Апеляційний суд "Свеа" відхилив апеляцію "Газпрому" щодо окремого рішення по справі про постачання "Нафтогазу" і "Газпрому", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що в окремому рішенні вимоги "бери або плати" "Газпрому" було повністю відмовлено. Трибунал також постановив, що "Нафтогаз" має право на ринкове коригування формули ціни. Крім того, трибунал зняв заборону на реекспорт газу, який був частиною контракту.

"Газпром" оскаржив це рішення 7 листопада 2017 року. Апеляція була відхилена 27 листопада 2019 року", - йдеться в повідомленні.

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook написав про короткий зміст рішення.

"1. Апеляційний суд відхиляє скаргу "Газпрому". 2. "Газпром" повинен компенсувати "Нафтогазу" витрати на судовий процес у розмірі 1 021 774,26 євро і 1 650 000 гривень, з яких 1 000 000 юридичні витрати, і сплачувати відсотки відповідно до розділу 6 Акта про відсотки на ці дві вищевказані суми з моменту винесення рішення суду і до моменту оплати", - написав він.

Третім пунктом Апеляційний суд відхилив запит "Газпрому" на компенсацію витрат на судовий процес. Четвертим суд відхилив звернення "Газпрому" про секретність.

"Рішення суду не може бути оскаржене по суті", - цитує рішення суду Вітренко.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні Україна виграла у "Газпрому" апеляцію по першій скарзі російського монополіста на рішення Стокгольмського арбітражу від 31 травня 2017 року.

У цьому рішенні повністю скасовувались вимоги "Газпрому" про положення контракту "бери або плати", що звільняє Україну від зобов'язання платити "Газпрому" 80 мільярдів доларів.