Ілюстрація REUTERS

Міністерство енергетики й захисту навколишнього середовища створило нове державне підприємство «Укрвугілля» для того, щоб забезпечити прозоре функціонування ринку вугілля.

Читайте такожВ Україні ліквідують збиткові держшахти: що буде з гірниками

Про це йдеться в наказі керівника відомства Олексія Оржеля.

Відео дня

Агентству УНІАН у міністерстві пояснили, що основною ідеєю створення ДП «Укрвугілля» як спеціалізованого державного підприємства є забезпечення належного прозорого функціонування ринку вугілля, захист українського виробника від впливу неконтрольованого імпорту і стійке забезпечення потреби вітчизняних споживачів у дефіцитних марках вугілля.

Також в Мінекоенерго відзначили, що підприємство створюється з метою усунення недоліків діючої системи реалізації вугілля, видобутого державними вуглевидобувними підприємствами, які належать до сфери управління Міністерства енергетики й захисту навколишнього середовища.

Крім того, «Укрвугілля» необхідно для проведення єдиної державної політики щодо видобутку, переробки і реалізації вугілля, оптимізації структури ринку закупівель (зокрема й імпортних), налагодження єдиної комунікативної платформи для оперативного реагування виконавчої і законодавчої влади для розв‘язання нагальних проблем вугільної галузі.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді президент України Володимир Зеленський поставив завдання перед міністром енергетики й захисту навколишнього середовища Олексієм Оржелем до кінця квітня реформувати вугільну галузь.

Раніше екс-секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк після наради РНБО за участю президента Зеленського заявляв, що реструктуризація шахт, які перебувають у державній власності, є системним рішенням для вугільної галузі, але починатися вона має з розуміння того, що робити з гірниками, які там працюють.