Ілюстрація REUTERS

На думку голови компанії «Оператор ГТС України» Сергія Макогона, Україні необхідно закачати в газосховища близько 2-3 мільярдів кубометрів газу для проходження наступного опалювального сезону.

Читайте такожУкраїна з початку року збільшила імпорт газу майже на 80%

Про це він написав на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Відео дня

"З такими перехідними запасами газу для стабільного проходження наступного опалювального сезону потрібно закачати додатково 2-3 млрд кубометрів", - зазначив він.

За словами Макогона, залишається відкритим питанням про те, хто створюватиме цей запас газу в ПСГ, адже після відкриття конкурентного ринку газу в травні цього року у НАК «Нафтогаз України» більше не буде такого зобов'язання.

"Зараз немає законодавчих вимог до учасників ринку створювати запас газу на зиму. Історично його створював «Нафтогаз», але чи створюватиме він його після скасування ПСО в цьому році? Потрібно терміново вносити зміни до відповідної постанови КМУ «Про затвердження розміру страхового запасу газу на 2020 рік», - написав він.

Як повідомляв УНІАН, Україна 11 березня розпочала сезон закачування природного газу в підземні сховища газу (ПСГ). Запаси газу в сховищах на 11 березня становили 15,808 млрд куб. м.

Раніше голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв висловив надію, що з 1 травня цього року в Україні буде відкрито конкурентний ринок газу для населення, де споживач сам зможе вибирати собі постачальника.