REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, ухвалила постанову, яка регламентує якість послуги електропостачання і надає можливість споживачам отримувати компенсацію в разі порушення параметрів його якості. Дане рішення було ухвалене на черговому засіданні комісії.

Читайте такожКабмін спростив правила встановлення лічильників електроенергії для споживачів

«Має здійснюється моніторинг послуг із електропостачання та компенсації за порушення надання таких послуг. В Україні поки що немає компенсації за неякісні поставки електроенергії. Ми як комісія маємо ініціювати введення такої компенсації», - сказав голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

Відео дня

Також, за словами Вовка, в 2015 році було зареєстровано 6,7 тис. порушень стандартів приєднання до енергетичних мереж. 

«Найчастіше порушення зустрічаються в таких компаній: «Київенерго», «Закарпаттяобленерго», «Південна залізниця» і «Рівнеобленерго», - сказав Вовк. 

Згідно з інформацією НКРЕКП, ця компенсація нараховуватиметься шляхом зменшення рахунків за електроенергію для споживача за наступний місяць. Якщо компанії не враховуватимуть значення компенсації – тоді до цих енергопостачальних компаній (обленерго) застосовуватимуться додаткові санкції.

Говорячи про механізм отримання компенсації, голова Нацкомісії відзначив, що споживач заповнюватиме заявку, в якій буде зазначена сума компенсації та порушення енергопостачальної компанії.

«Ця постанова має пройти реєстрацію в Мін'юсті та з 1 листопада 2016 споживачі зможуть отримувати таку компенсацію», - відзначив Вовк.

Як повідомляв УНІАН, у середині червня представники Антимонопольного комітету звинуватили енергопостачальні компанії в тому, що вони перешкоджають входженню на ринок незалежних постачальників, зокрема, не приймаючи, не погоджуючи або затягуючи час розгляду документів від таких постачальників. Ще в 2007-2009 роках АМКУ порушив низку справ проти обленерго за ознаками зловживання монопольним становищем.

Також 23 серпня прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив до 1 вересня цього року остаточно узгодити і ухвалити урядове рішення про спрощення підключення об'єктів господарювання - промислових підприємств та інших об'єктів – до електромереж.