Ілюстрація REUTERS

Американська фірма, що належить Федору Закусилу, виграла черговий тендер ТОВ "Оператор газотранспортної системи України". Компанія поставить Оператору, який обслуговує українську ГТС, обладнання для безвогневої врізки в газопровід.

Згідно з результатами відкритих торгів у системі держзакупівель Prozorro, Оператор ГТС України має намір придбати машини спеціального призначення, зокрема, обладнання для беззаперечної врізки в газопроводи на суму 10,883 млн грн у компанії Liberty Tool International (Делавер, США). Пропозиція компанії розцінена як найбільш економічно вигідна за ціною, і 20 травня було повідомлено про перемогу цієї компанії на тендері. 

Згідно з даними про закупівлю, Liberty Tool International повинна поставити один комплект обладнання для безвогневої врізки в газопровід до 29 грудня 2021.

Відео дня

При цьому варто зазначити, що згідно з даними зазначеними в установчому договорі компанії Liberty Tool International, її директором є Федір Закусило (виписка з реєстру). Він неодноразово з 2017 року перемагав у тендерах дочірніх компаній НАК "Нафтогаз України", в тому числі "Укртрансгаз" й "Оператора ГТС України".

Найбільше замовлень Liberty Tool International отримала у 2019 році на обсадні труби з Китаю. Крім того, Liberty Tool International та інші компанії, що належать Федору Закусилу, Vorex LLC і IEC CONSULTING LTD вигравали тендери на поставку різного обладнання, наприклад, насосів і компресорів. 

30 квітня 2021 року, згідно з результатами відкритих торгів у системі держзакупівель Prozorro, IEC CONSULTING LTD буде поставляти Оператору ГТС України кульові крани великого діаметру від 300 до 1400 мм на суму 22,287 млн грн.

Причому ця компанія була допущена до торгів разом з іншою компанією Федора Закусила - Vorex LLC.

Згідно з даними публічних реєстрів, IEC CONSULTING Ltd зареєстрована за адресою: 88 FEATHERSTONE GROVE, GREAT PARK GOSFORTH, NEWCASTLE UPON Tyne GREAT PARK GOSFORTH, United Kingdom, а її єдиними співробітниками є чоловік і дружина Ніл і Шеріл Томпсон. Обіг компанії у 2021 році - нульовий, вартість активів - 365 тис. фунтів стерлінгів.