Бурова платформа "Петро Годованець" / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" очікує рішення в рамках арбітражного процесу проти Росії щодо захоплення активів компанії у Криму.

Про це під час онлайн-дискусії заявила радник голови правління НАК "Нафтогаз України" Олена Зеркаль.

"Ми продовжуємо боротьбу за наші кримські активи. Судовий процес триває, арбітраж вже на стадії, коли він має прийняти рішення, і я думаю, що, незважаючи на COVID-19 і спроби росіян перенести всі слухання на більш тривалий період, ми отримаємо це рішення ще цього року", - сказала вона.

Відео дня

Читайте такожУ "Нафтогазі" порахували, скільки українського газу вкрала Росія після анексії Криму

Як повідомляв УНІАН, навесні 2014 року Росія, порушуючи норми міжнародного права, захопила Кримський півострів. Внаслідок цієї анексії дочірня компанія "Нафтогазу" - "Чорноморнафтогаз" втратила свої основні активи (зокрема, бурові платформи "Петро Годованець" та "Україна"), а також доступ до родовищ природного газу на шельфі Чорного моря.

Для захисту своїх інтересів у жовтні 2016 року "Нафтогаз" ініціював арбітражне провадження відповідно до угоди між Кабінетом міністрів України і урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій, більш відомої як російсько-українська двостороння інвестиційна угода.

15 вересня 2017 року "Нафтогазі" повідомили, що держхолдинг подав позов до Росії з вимогою відшкодувати 5 млрд дол. збитків від анексії. З урахуванням очікуваних відсотків сума вимог "Нафтогазу" становить 8 млрд дол.