Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» і шість компаній групи подали відповідь на зустрічну заяву Російської Федерації щодо розміру компенсації збитків у рамках арбітражного провадження при Постійній палаті третейського суду в Гаазі, йдеться в повідомленні компанії.

Читайте такожРосія в судовій облозі. Чи зможе «Нафтогаз» отримати компенсацію за втрачені в анексованому Криму активи

«Нафтогаз» додатково обґрунтував свою заяву щодо розміру компенсації збитків, завданих незаконною експропріацією кримських активів "Нафтогазу" в 2014 році, - розмір збитків плюс відсотки оцінюється приблизно у 8 млрд дол. США», - зазначили в компанії.

Відео дня

Прес-служба нагадала, що Трибунал визнав, що Російська Федерація порушила ряд положень Угоди про захист інвестицій, експропріювавши активи групи «Нафтогаз» у Криму. Незважаючи на появу в арбітражі в січні 2017 року, Російська Федерація в подальшому ухилялася від участі в арбітражному провадженні протягом майже трьох років. У грудні 2019 року Росія подала зустрічну заяву щодо розміру компенсації збитків, але не заявила будь-якого альтернативного розрахунку збитків.

«Російська Федерація не заперечує, що незаконно експропріювала активи «Нафтогазу», але стверджує, що не повинна нічого компенсувати «Нафтогазу», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, навесні 2014 року Росія, порушуючи норми міжнародного права, захопила Кримський півострів. У результаті цієї анексії дочірня компанія «Нафтогазу» - «Чорноморнафтогаз» втратила свої основні активи (зокрема, бурові платформи "Петро Годованець" і "Україна"), а також доступ до родовищ природного газу на шельфі Чорного моря.

Для захисту своїх інтересів у жовтні 2016 року «Нафтогаз» ініціював арбітражне провадження відповідно до Угоди між Кабінетом міністрів України і урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій, більш відомою як російсько-українська двостороння інвестиційна угода.

15 вересня 2017 року у «Нафтогазі» повідомили, що держхолдинг подав позов проти Росії з вимогою відшкодувати 5 млрд дол. збитків від анексії. З урахуванням очікуваних відсотків сума вимог «Нафтогазу» становить 8 млрд дол.