Уряд прогнозує зниження тарифу на газ / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Уряд очікує від постачальників зниження річної ціни на газ для населення в літній період.

Про це в Facebook повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Читайте такожОпубліковано річні ціни на газ для населення: скільки платитимемо з 1 травня

Відео дня

"Уряд очікує, що "Нафтогаз" та інші компанії влітку знизять ціни на річний продукт. Оскільки вони зацікавлені збільшувати або захищати свою частку на ринку і боротися за споживача. Саме конкуренція має підштовхнути постачальників газу знизити тарифи", - написав Шмигаль.

Він зазначив, що річний продукт - це стабільність і можливість дуже чітко розуміти та прогнозувати свої витрати.

Скріншот з Facebook

"Річний продукт - це ринковий інструмент і європейська практика, яка дозволяє захистити споживачів від коливань ціни на газ і одночасно дозволяє зберегти всі переваги відкритого ринку газу. Важливо, що українці й надалі можуть вибирати та змінювати постачальника за критеріями ціни і якості послуг", - зазначив він.

Що цьому передувало

  • Газопостачальні компанії пропонують населенню України з 1 травня 2021 року по 30 квітня 2022 року купувати газ за ціною від 7,88 до 13,5 грн за кубометр.
  • Найменшу фіксовану на рік ціну своїм споживачам запропонувала "Евода Трейд" - 7,88 грн за куб. м, далі йде компанія "Уманьгаззбут" - 7,89 грн за куб. м, газопостачальна компанія "Нафтогаз України" - 7,96 грн за куб. м. і "Волиньелектросбут" - 7,98 грн за куб. м.
  • Фіксовані річні ціни інших постачальників газу, які обслуговують більшу частину населення України, становлять 7,99 грн за куб. м.
  • Всі побутові споживачі газу будуть переведені на річний контракт з 1 травня автоматично, без необхідності подавати додаткові документи. Також газовим компаніям дозволено пропонувати громадянам і місячні тарифи на газ. Для переходу споживач повинен буде подати відповідну заявку. Крім того, споживач має право перейти до іншого постачальника газу в будь-який момент дії річної ціни.