Ілюстрація / REUTERS

Мінфін США визнав Китай країною, що маніпулює валютою, Вашингтон буде працювати з Міжнародним валютним фондом (МВФ) для усунення "несправедливої переваги".

Про це повідомляється на сайті міністерства фінансів США, передає РБК.

Народний банк Китаю 5 серпня встановив середній обмінний курс на рівні 6,9225 юаня за долар. У ході торгів курс китайської валюти знизився до мінімального за останні 10 років рівня - в 7,0292 юаня за долар. Президент США Дональд Трамп назвав це маніпуляцією валютою і заявив, що з часом такі дії послаблять Китай.

Відео дня

У Мінфіні зазначили, що ще в доповіді Конгресу США вказували на те, що влада Китаю, діючи на зарубіжних валютних ринках, навмисно занижує курс юаня. В останні дні Китай прийняв конкретні кроки для девальвації своєї валюти, при цьому зберігаючи значні валютні резерви, заявили в міністерстві.

"Контекст цих дій і неправдоподібність стабільності китайського ринку підтверджують, що мета девальвації Китаєм - отримати несправедливу конкурентну перевагу в міжнародній торгівлі", - йдеться в заяві.

Читайте такожЕскалація торгової війни: Китай тимчасово заборонив держкомпаніям закуповувати сільгосппродукцію зі США

Подібна поведінка є порушенням зобов'язань, які Китай взяв на себе в G20, Мінфін США закликає Пекін підвищити прозорість своїх цілей, а також операцій на валютному ринку та управління резервами.

Мінфін США посилається на закон 1988 року, в якому немає строгих критеріїв, що дозволяють визначити, що та чи інша країна є валютним маніпулятором. У 2015 році з'явився інший закон, який ввів три чисельних критерії (за профіциту торгівлі з США, профіциту поточного рахунку, інтервенцій з метою девальвації своєї валюти). Але, згідно з травневою доповіддю міністерства, Китай відповідав тільки одному з них - профіцит торгового балансу КНР зі Сполученими Штатами становив понад $400 млрд проти порогу в $20 млрд.

Виходить, що США визнали Китай валютним маніпулятором - вперше з 1994 року - в обхід закону 2015 року. Закон 1988 року не передбачає ніяких санкцій проти країни - валютного маніпулятора, тільки необхідність двосторонніх переговорів щодо врегулювання питання валютного маніпулювання.

Раніше УНІАН повідомляв, що президент США Дональд Трамп звинуватив Європу і Китай в маніпулюванні своїми валютами і пригрозив "перетворити тарифну війну у валютну".