Уряд найближчим часом запропонує Раді зміни до держбюджету-2019 / фото УНІАН

Міністерство фінансів і уряд на підставі аналізу виконання державних доходів і видатків найближчим часом запропонують на розгляд Верховної Ради зміни до Державного бюджету на 2019 рік.

Читайте також174 мільярди гривень, 3 мільярди доларів: у Мінфіні розповіли, скільки позичили на внутрішньому ринку

Як повідомляється на сайті Мінфіну, ці зміни врегулюють фінансування видатків до кінця 2019 року.

Відео дня

За інформацією міністерства, в цілому дефіцит загального фонду держбюджету за вісім місяців становив 2,9 млрд грн.

Зазначається, що в серпні вперше в поточному році було виконано помісячний розпис з акцизного податку з тютюнових виробів, а з ПДВ з вироблених в Україні товарів - перевиконано. Також продовжилася позитивна динаміка з податку на прибуток підприємств і податку на доходи фізичних осіб - розпис серпня було перевиконано.

У той же час, ці фактори за підсумками місяця не компенсували невиконання, зокрема, за митними платежами та рентної плати за видобуток природного газу. Тому доходи загального фонду держбюджету за 8 місяців становлять 95% від розпису.

У Мінфіні підкреслили, що вживають заходів з наповнення держбюджету шляхом підвищення ефективності роботи органів доходів і зборів та зміцнення їх кадрового потенціалу, зокрема, чекаючи запуску найближчим часом ефективної роботи нових податкової та митної служб.

Також Мінфін запевнив, що уряд докладає всіх зусиль щодо рівномірного фінансування видатків бюджету протягом року. Так, касові видатки загального фонду держбюджету за вісім місяців становлять 91,4% від розпису.

Також у Мінфіні підкреслили, що ситуація з ліквідністю держави залишається сприятливою: станом на 1 серпня на Єдиному казначейському рахунку було 61,8 млрд грн, а також еквівалент 72 млрд грн на валютних рахунках уряду.

«Наявні кошти дадуть змогу своєчасно і в повному обсязі профінансувати зобов'язання держави за внутрішнім і зовнішнум боргом в повному обсязі», - наголошується в повідомленні.

За інформацією Мінфіну, державні запозичення по загальному фонду держбюджету за січень-серпень цього року становлять близько 318,8 млрд грн, а платежі з погашення державного боргу - 262,7 млрд грн.

При цьому підкреслюється, що Мінфін продовжив знижувати вартість запозичень за всіма інструментами на внутрішньому ринку.

Як повідомляв УНІАН, держбюджет України за серпень отримав 87,594 млрд грн доходів, що на 9% нижче від планового показника і на 7% нижче за торішній показник.

З початку року, за січень-серпень, держбюджет отримав 671,731 млрд грн доходів, що на 4,5% нижче за план, але на 10,6% вище від показника за аналогічний період минулого року.