Ілюстрація REUTERS

Найбільший міжнародний фінансовий інвестор в Україну - Європейський банк реконструкції та розвитку інвестував в країну більше одного мільярда доларів з початку 2019 року і планує зберегти такий же щорічний обсяг інвестицій у майбутньому.

Читайте такожУкраїна може залучити сотні мільйонів доларів інвестицій в обмін на громадянство – експерт

Про це на зустрічі з журналістами повідомив віце-президент ЄБРР Алан Пію.

Відео дня

"На цьому тижні, за випадковим збігом, наші інвестиції в країну у 2019 році перевищили мільярд доларів. Зараз тільки середина вересня, і ми збираємося інвестувати ще більше до кінця року", – сказав він.

Пію зазначив, що це найбільша сума за досить тривалий час. Приблизно 56% склали успішні інвестиції в приватний сектор, решта 44% - у державний.

"Ми не хочемо обмежуватися одним роком. Для нас важливо підтримувати той рівень інвестицій протягом багатьох років. Україні потрібно багато років стрімкого зростання, щоб наздогнати інші країни – УНІАН), а не рік чи два", – сказав він.

За словами віце-президента ЄБРР, найбільш привабливі галузі для інвестицій в Україні на сьогодні – аграрний сектор, "зелена" енергетика, зокрема сонячна і вітроенергетика, а також космічна промисловість.

При цьому Пію зазначив, що іноземні інвестори бояться заходити в Україну.

"Тут ми граємо роль каталізатора. Своєю присутністю в Україні ми переконуємо інвесторів приєднатися до нас", – додав він.

Довідка УНІАН. Європейський банк реконструкції та розвитку, заснований в 1991 році 40 країнами та двома міжнародними організаціями, є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. Станом на вересень 2019 року загальний обсяг виділеного ЄБРР Україні фінансування для проектів державного сектора економіки і муніципальних проектів становить близько 13,57 мільярда євро в рамках 433 проектів.