У Раді представляють проект Держбюджету на 2020 рік / фото УНІАН

Проект Державного бюджету на 2020 рік, який поданий на розгляд до Верховної Ради в першому читанні, ґрунтується на прогнозі зростання валового внутрішнього продукту в 3,3%, який був зроблений ще в травні поточного року.

Читайте такожДержбюджет-2020: третина витрат піде на погашення і обслуговування держборгу

Про це під час представлення бюджету в парламенті заявила міністр фінансів Оксана Маркарова.

Відео дня

«Бюджет, який ми обговорюємо, базується на макроекономічному прогнозі, який затверджено ще в травні 2019 року. І перегляд цього макропрогнозу, який Бюджетний кодекс дає змогу зробити між першим і другим читаннями, ще у нас попереду. Тому у нас сьогодні бюджет базується на реальному зростанні ВВП на 3,3% і тих макроекономічних показниках і соціальних стандартах, які затверджено ще попереднім Кабміном», - сказала вона.

При цьому міністр назвала умови, завдяки яким Україна може розраховувати, що наступного року валовий внутрішній продукт зросте на 5-7%.

«Ми задекларували амбітну мету - зростання на 5-7% щорічно. Це дуже амбітна мета, і вона її можна досягнути... Але щоб ми побачили це в бюджеті, для цього нам потрібна активна співпраця з вами по тих законопроектах, які ви активно голосуєте останні два тижні, по тих законопроектах, за якими ви голосуватимете сьогодні», - сказала вона.

«Замість критики потрібно робити. Це знищення корупції на державних підприємствах і прискорення приватизації, це запуск концесії, щоб інвестиції прийшли в Україну, це реальна боротьба з порушеннями митних правил і створення сильної і вільної від корупції митниці, це приведення багатьох сфер до європейських стандартів», - додала міністр.

Як повідомляв УНІАН, 2 вересня Гончарук заявив, що завданням нового уряду є зростання української економіки щонайменше на 40% за п'ять років.

За його словами, для забезпечення завдання Кабміну щодо збільшення економічного зростання в найближчі п'ять років, ВВП України в 2020 році має зрости на 5%, а в 2021-2024 роках - збільшуватись щонайменше на 7% на рік.