Москва. Росія у черговий раз пропонує Україні визначитися, чи зацікавлена ​​вона у вступі до Митного союзу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в Москві сказав міністр закордонних справ Росії Сергій ЛАВРОВ.

«Я не можу погодитися з тим, що ми намагаємося когось кудись загнати, тим більше загнати Україну у Митний союз. Про це говорив Президент Росії, голова уряду Російської Федерації висловлювався. Мова йде про те, щоб Україна зробила вибір - чи зацікавлена ​​вона вступати до Митного союзу або не зацікавлена ​​у цьому», - сказав С.ЛАВРОВ.

Відео дня

За його словами, це гранично ясно було роз'яснено російськими керівниками.

С.ЛАВРОВ нагадав слова Президента Росії Дмитра МЕДВЕДЄВА про те, що неможливо бути наполовину в Митному союзі, а наполовину бути поза ним.

При цьому він зазначив, що в перспективі питання про створення зони вільної торгівлі між країнами Митного союзу і ЄС має стати предметом переговорів.

«Зони вільної торгівлі грунтуються на загальних принципах, але конкретні аспекти того чи іншого режиму можуть відрізнятися, тому тут потрібно вести переговори з повним розумінням того, що знаходиться в якій структурі», - сказав С.ЛАВРОВ.

Довідка УНІАН. З 1 січня 2010 року в рамках Євразійського економічного співтовариства діє Митний союз Росії, Білорусі та Казахстану.

6 липня 2010 набув чинності Митний кодекс Митного союзу.

1 липня 2011 на внутрішніх кордонах Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану був знятий митний контроль.

З 1 січня 2012 року країни об'єднаються в Єдиному економічному просторі, на якому будуть застосовуватися єдині принципи роботи бізнесу. Крім того, лідери країн планують створити єдиний валютний простір на території Митного союзу.

Росія пропонує Україні спільно встановлювати зону вільної торгівлі з Європейським Союзом після приєднання до Митного союзу і встановлення Єдиного економічного простору в рамках Росії, Білорусі, Казахстану та України.