Ілюстрація REUTERS

Поступове згортання карантинних обмежень сприяло пожвавленню економічної активності. Водночас істотним є ризик того, що негативний вплив пандемії COVID-19 буде глибшим і тривалим, ніж прогнозувалося.

Читайте такожУкраїнська економіка цього року може впасти на 8% - прогноз Кабміну

Про це повідомляє прес-служба НБУ з посиланням на Комітет з монетарної політики Національного банку України (КМП), за підсумками якого регулятор знизив облікову ставку до 6%.

Відео дня

"Під час засідання члени КМП зазначили, що зростання безробіття і слабка динаміка збільшення зарплат сповільнять відновлення споживання, інвестиційний попит також буде пригніченим, зокрема внаслідок погіршення фінансових показників і очікувань підприємств", - йдеться в повідомленні.

"Відповідно економіка потребує як фіскальних, так і в монетарних стимулів", - йдеться в повідомленні.

Члени КМП були одностайні щодо необхідності зниження облікової ставки в червні на 200 б.п. до 6%.

Водночас щодо подальшої динаміки облікової ставки очікування членів КМП розділилися.

На думку переважної більшості присутніх, зберігається суттєва невизначеність, пов'язана із тривалістю й інтенсивністю карантину, а також швидкістю відновлення споживчого попиту та економічної активності як в Україні, так і у світі, що буде впливати та на інфляційну динаміку.

"Загалом переважна більшість членів КМП погодилися, що потенціал інтенсивного пом'якшення монетарної політики практично вичерпаний", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку до 6% річних з 12 червня для підтримки економіки.