Ілюстрація REUTERS

Державна служба з питань праці з 1 лютого проведе інспекцію з дотримання трудового законодавства серед роботодавців у сфері торгівлі, тимчасового розміщення та організації харчування.

Читайте такожЕксперти назвали головні труднощі боротьба із тіньовою зайнятістю

Про це повідомляє прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Відео дня

"Під час інспекційної кампанії, протягом 10 робочих днів, планується перевірити не менше 3 тисяч роботодавців", - сказано в повідомленні.

Згідно з повідомленням, під час інспекції у полі зору будуть роботодавці, які мають високий ризик використання незадекларованої праці й ті, хто на час попередньої інформаційної кампанії мав незадекларованих працівників і не оформив з ними трудові відносини належним чином.

Відповідно до чинного Кодексу законів про працю України, за порушення законодавства про працю встановлені фінансові санкції у розмірі 1-30 мінімальних заробітних плат (4723 – 141 690 гривень).

Штраф за незадекларованого працівника, підміну трудового договору цивільно-правовим/договором про стажування, виплату заробітної плати в конверті, виплати винагороди працівнику без сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків становить 10 мінімальних заробітних плат й у 2020 році дорівнює 47230 гривень.

Здійснення такого порушення повторно протягом двох років коштуватиме роботодавцю вже 30 мінімальних зарплат й становитиме 141 690 гривень.

Як повідомляв УНІАН, за словами міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова, легально в Україні працюють 12,8 мільйона з 28,5 мільйона громадян працездатного віку.