До кінця року попит на ринку "первинки" скоротиться - прогноз / фото УНІАН, Олександр Давидов

Попит на первинне житло у найбільших українських містах до кінця року скоротиться щонайменше на третину. Тільки за листопад кількість угод на "первинці" Києва знизилася на 35%. В інших містах цей показник становить 25-30%.

За словами президента Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрія піти, падіння активності насамперед пов'язане зі швидким подорожчанням квадратного метра житла. Про це він сказав сайту UBR.ua.

"З 2020-го і протягом 2021 року вартість житла в новобудовах в найбільших містах України зросла в середньому на 35-40%. Водночас кількість угод за два роки також збільшилася в середньому на 25-30%. Однак занадто швидкі процеси на ринку призвели до фактичного "виснаження" платоспроможного попиту", – зазначив він.

Відео дня

Як пояснює експерт, подорожчання житла і зростання числа угод спровоковані такими факторами:

  • скорочення обсягів будівництва;
  • безальтернативність первинного ринку для збереження заощаджень громадян;
  • ослаблення карантинних обмежень.

Читайте такожУ Києві змінилися ціни на квартири в новобудовах

"Минулого року і протягом трьох кварталів 2021-го попит на 10-15% превалював над пропозицією, що дозволило забудовникам збільшувати ціни. Однак з вересня цього року почалося поступове зниження активності покупців. Нині пропозиція вже на 20% більше за попит, що стало головним фактором для стабілізації цін", – говорить Піта.

За його прогнозом, до кінця року ситуація на первинному ринку столиці і найбільших міст країни великих змін не понесе, тому вартість квадратного метра залишиться стабільною. Він також додав, що до кінця року в 80% споруджуваних житлових комплексах введуть систему знижок (5-15%), які, прогнозує експерт, активність покупців навряд чи збільшать.

Раніше експерти спрогнозували, що перші місяці 2022 року будуть стабільними для вітчизняного ринку нерухомості, однак навесні житло може почати дорожчати.