Керівництво міста вирішило повністю розібрати постраждалий від вибуху будинок / фото УНІАН

Постраждалий від вибуху житловий будинок на вулиці Соломії Крушельницької, 1/5 в Дарницькому районі Києва планують розібрати до початку опалювального сезону.

Читайте такожВибух на Позняках: потерпілім показали Перші Нові квартири (відео)

Про це повідомляє прес-служба Київської міської держадміністрації з посиланням на начальника управління з питань цивільного захисту Романа Ткачука.

Відео дня

"Керівництво міста поставило завдання повністю розібрати постраждалий від вибуху будинок до початку опалювального сезону. Тому після того, як його укріплять, одразу дозволять виносити особисті речі мешканцям з квартир. Коли вони заберуть своє майно, почнемо розбирати будівлю", - зазначив він.

Як пояснили в Управлінні з питань цивільного захисту, щоб процес демонтажу не погрожував новим обваленням, будівля потрібно перед початком робіт зміцнити. Зараз фахівці Науково-дослідного проектного інституту будівельного виробництва розробляють проект для зміцнення цієї споруди. Паралельно йде процес створення кріплення для нього. Передбачається всередину утвореного провалу вставити металеві конструкції, за допомогою яких підперти 9-й та 10-й поверхи. Також буде встановлено наскрізну металеву балку, якій зафіксують аварійні плити, оскільки вони можуть випасти з боку двору.

фото УНІАН

За словами Ткачука, зараз за станом будинку постійно стежать співробітники будівельної лабораторії, вони періодично приїжджають на місце і перевіряють встановлені маяки, які проводять всі необхідні вимірювання.

"Поки, за їхніми даними, будівля не руйнується, все показники в межах норми", - запевнив Ткачук.

За даними КМДА, для реалізації повного комплексу заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру в житловому будинку №1 / 5 по вулиці Крушельницької виділені кошти з резервного фонду столичного бюджету.

Що цьому передувало

  • Вибух в десятиповерховому житловому будинку на вулиці Соломії Крушельницької, 1/5, стався 21 червня о 10:00. Був зруйнований четвертий, п'ятий, шостий, сьомий і восьмий поверхи одного з під'їздів. Без житла залишилися 125 осіб.
  • Поліція відкрила кримінальне провадження.
  • Рятувальники дістали з-під завалів тіла п'яти осіб: двох жінок 1943 і 1974 р.н. і трьох чоловіків 1991 року, 1967 та 1976 року.
  • 24 червня заступник голови КМДА Петро Пантелєєв заявив, що потерпілим виплатять компенсацію від 50 до 100 тисяч гривень і забезпечать житлом, рівноцінним тому, що вони втратили.
  • 26 червня президент Володимир Зеленський видав 12 постраждалим сім'ям сертифікати на нові квартири. За його словами, решта 28 сімей отримають квартири протягом максимум півтора місяця.
  • 13 серпня в Офісі президента заявили, що всі сім'ї, які постраждали в результаті вибуху багатоповерхівки в Києві, отримали нові квартири.
  • Постраждалі заявляють, що напередодні трагедії відчували запах газу в будинку після того, як фахівці компанії "Київгаз" проводили перевірку лічильників.
  • В "Київгаз" повідомили, що в червні знімали лічильники в зазначеному будинку на планову перевірку. У компанії запевнили, що надали правоохоронним органам всю інформацію і документацію, необхідну для розслідування вибуху, і створили комісію для розслідування.